Технологията за автономно шофиране зависи до голяма степен от сензорите

...
Технологията за автономно шофиране зависи до голяма степен от сензорите
Коментари Харесай

Специални лещи могат да предотвратят инциденти с превозни средства без шофьори

Технологията за самостоятелно шофиране зависи значително от датчиците за събиране на данни, които ѝ оказват помощ да ръководи безвредно транспортно средство. И по този начин, какво се случва, когато датчикът се одраска и не работи вярно?

Учени от Корейския проучвателен институт по химични технологии са основали революционен самовъзстановяващ се материал за лещи, който може да помогне за попречване на проблемите с сигурността на самостоятелните коли.

Според екипа, „ пътнотранспортни катастрофи, породени от неизправности в системи за зрение като датчици LiDAR и датчици в самостоятелните коли са се случвали неведнъж. В резултат на това доверието в сигурността на самоуправляващите се коли е много ниско “, споделя се в прессъобщение.

Голяма част от общото оптично съоръжение, като фотоапарати, мобилни телефони и очила, употребяват лещи като инструмент за хващане или разпространяване на светлина. Според екипа, в случай че драскотина повреди „ повърхността на лещата, изображението или оптичният сигнал, получен от оптичното устройство, може да бъде мощно килнат “, написа още в прессъобщението.

Тази технология оказва помощ за решаването на проблемите, свързани с изкривяването на сигнала, като възвръща драскотини по повърхността на датчика. Оптичната леща със самовъзстановяващ се материал спомага за увеличение на продължителността на живота на продукта, като на собствен ред предотвратява неизправности заради повреди на повърхността.

Драскотините могат да бъдат отстранени за 60 секунди

Екипът създаде транспарантен материал за лещи – когато върху него попадне съсредоточена слънчева светлина, той има способността да изтрие драскотини по повърхността на датчика в границите на 60 секунди.

Според откривателите, гъвкавите материали постоянно са потребни, с цел да се подсигурява възобновяване в огромна степен, защото молекулната пъргавина вътре в полимера е свободна. Но защото лещите и защитните покрития са направени от твърди материали, е извънредно мъчно те да се възстановят от единствено себе си.

Като решение екипът употребява материал за лещи, наименуван тиоуретанова конструкция, и го комбинира с транспарантно фототермално багрило, с цел да „ проектира “ динамична химическа връзка, в която полимерите се реконструират при облъчване от слънчева светлина. Фототермичният резултат, употребен в този развой, е в положение селективно да всмуква светлина с избрана дължина на вълната в близката инфрачервена област (850-1050 nm), без да се намесва в региона на забележимата светлина (350-850 nm), употребена за датчици за изображения, и в близката инфрачервена област (1550 nm), употребявани за LiDAR датчици.

Повишената температура на повърхността, дължаща се на излагането на материала на слънчева светлина, го кара да възвърне драскотина. Екипът твърди, че предлага съвършени свойства за възобновяване и подсигурява, че работи даже в случай че „ процесът на надраскване и укрепване на едно и също място се повтаря повече от пет пъти “.

Изследователите чакат, че технологията ще откри необятно приложение, като ще се употребява най-вече за датчици за самостоятелни транспортни средства, както и за очила и камери.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР