Технологията за 3D принтиране намира все по-голямо приложение в света

...
Технологията за 3D принтиране намира все по-голямо приложение в света
Коментари Харесай

Къде ще е първият 3D принтиран храм в света

Технологията за 3D принтиране намира все по-голямо приложение в света към нас в последните години. Една от областите, в която се постанова като иновативна опция, е строителството. И очевидно в близко бъдеще ще виждаме от ден на ден здания, основани повече на компютър, в сравнение с ръка.
 Tecla, Марио Кучинела и първите екологични и устойчиви 3D принтирани къщи в Италия
Къщите на бъдещето са от пръст

Древни и съвременни технологии

Последният сходен план, който притегли вниманието ни, е за първата 3D принтирана джамия. По проект строителството би трябвало да стартира до края на тази година, а през първото тримесечие на 2025 година храмът да е напълно подготвен.

Проектът планува джамията да е на два етажа с обща повърхност 2000 кв.м., на които ще могат да се молят 600 души по едно и също време. Конструкцията ще се построи от бетонова примес, която ще се излива от специфични принтери по авансово основан и програмиран строителен проект. Засега името на компанията, която ще реализира новаторския план, се пази в загадка.

World's First 3D-Printed Mosque To Be Built In Dubai
— Citizen TV Kenya (@citizentvkenya)
От дубайския департамент по исляма и благотворителните действия разясняват, че са подкрепили концепцията за създаване на нова джамия с технология за 3D принтиране, тъй като тя е новаторска и ще спести време и запаси спрямо обичайното строителство. Намалява се и въглеродния отпечатък върху природата, както и потребността от човешка мощ на множеството стадии.

Освен това още през 2018 година Дубай показа своята тактика да се трансформира в международната столица на 3D принтираните здания. Според нея до 2030 година 25% от новите здания би трябвало да се основават посредством тази технология. Освен по-устойчиви и екологични, принтираните здания несъмнено са и по-атрактивни и непроменяемо се трансформират и в туристическа атракция, предава CNN.

The World’s First 3D-Printed Mosque Will Be Built In Dubai.
— ParametricArchitecture (@parametricarch)
Като част от тактиката през 2019г. Дубай завоюва международния връх за най-голяма 3D принтирана постройка в света - тази на общината, която е висока 9.5 м. и е с повърхност 640 кв.м. Тук е и първата в света принтирана офис постройка, както и лаборатория за разработка на дронове.
 Дубай, Apis Cor и най-голямата постройка, основана от 3D принтер
Това е най-голямата постройка в света, основана от 3D принтер

Само трима служащи са работили по проекта

Този държавен проект е първият по рода досега, само че непрекъснатото увеличение на броя на 3D принтираните здания се следи в огромна част от страните. А използването им е разнообразна - от краткотрайни жилища за бежанци в Йордания, през цялостен жилищен комплекс в Мексико до pop-up магазин на Dior в Дубай.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР