Технологията на Form Energy може да направи пробив в съхранението

...
Технологията на Form Energy може да направи пробив в съхранението
Коментари Харесай

Ръждата обещава по-дълготрайни батерии


Технологията на Form Energy може да направи пробив в съхранението на сила от колективен клас
(снимка: Form Energy)

Удължаването на живота на батериите е предизвикателство за учените и инженерните екипи. В търсене на дейно решение, млада щатска компания е създала новаторски дизайн за акумулаторен механизъм на база… наслойка.

Ръждата – проклятието за доста притежатели на коли – може да се окаже ключът към запазване на задоволително възобновима сила за зареждане на електрическата мрежа в продължение на няколко дни, заяви.
още по тематиката
След четири години научно-изследователска работа в „ стелт ” режим, – компания със седалище в Съмървил – заяви за технология, която може да се окаже пробивна за съхранението на сила от колективен клас.

Президентът и основен действен шеф на компанията Тед Уайли споделя, че компанията е произвела стотици работещи прототипи на батерия на база желязо и въздух, която може да съхранява огромни количества сила и да отдава в продължение на няколко дни.

„ Завършихме науката, в този момент това, което остава да създадем, е да се разгърнем от лабораторните прототипи към действителни електроцентрали от мрежов мащаб ”, изяснява той. При огромно произвеждане „ модулите ще генерират електричество на стойност една десета от цената на всяка технология, налична през днешния ден за предпазване в мрежата ”, споделя Уайли.

Ако проектът се реализира, батериите на Form Energy биха могли да реализират „ Светия Граал ” в света на – релативно на ниска цена, надеждно предпазване на сила в огромен мащаб. А това е значимо, защото слънцето и вятърът не генерират сила, когато слънцето залезе и когато времето е безшумно. Затова съхраняването на добитата в слънчево и прохладно време сила е ключът към надеждността на чистата сила.

Батерията на Form Energy е формирана от кафези, цялостни с хиляди дребни стоманени пелети, които ръждясват, изложени на въздействието на. Когато кислородът се в профил, ръждата се връща към желязото. Чрез управление на процеса батерията се зарежда и разрежда.

Планът е да се инсталират голям брой дребни кафези в по-големи модули, след което модулите да се сглобят в акумулатори, които могат да се мащабират за зареждане на електрически мрежи. Уайли чака до 2023 година да осъществя първия си огромен план за 300 MW система за предпазване, която ще употребява 500 модула.

Сред водещите вложители в компанията е Breakthrough Energy Ventures, в която вземат участие милиардерите Бил Гейтс и Джеф Безос.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР