Технологията може да пресъздаде какво се крие зад даден обект

...
Технологията може да пресъздаде какво се крие зад даден обект
Коментари Харесай

Забележително: Новa технология може да разкрие какво се крие зад стена, врата или автомобил

Технологията може да пресъздаде какво се крие зад даден обект единствено за няколко минути благодарение на модернизиран математически логаритъм....

Емил Василев 12:36 | 21.02.2024 0 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 18:30 | 18.02.2024

Как да калибрирате Гугъл Maps, с цел да бъде по-точен

IT НовиниЕмил Василев - 21:01 | 19.02.2024

Добавянето на изпъкналости към слънчевите панели ще им разреши да улавят 36-66% повече светлина

ТелефониЕмил Василев - 12:30 | 19.02.2024

Цената на iPhone 15 в Русия е най-ниската в света, само че по какъв начин?

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Джон Мъри-Брус – професор по компютърни науки и инженерство в Университета на Южна Флорида (USF) е създал технология, която може да реконструира какво се крие зад даден обект в 3D благодарение на една фотография.

Технологията има капацитета да разкрие какво се крие зад стена, врата или автомобил.

Алгоритъмът употребява сенки, с цел да генерира 3D модели

Мъри-Брус и неговият помощник на име Робинзон Чайковски са основали логаритъм, който може да употребява слабите сенки, хвърляни от обекти върху близки повърхности, с цел да генерира доста точни 3D модели на закритите области.

Тази технология може да има доста приложения – от попречване на автомобилни произшествия до подкрепяне на правоприлагащите органи и военните интервенции.

Когато светлината попада върху даден обект, тя основава сянка върху повърхността зад него. Алгоритъмът на Мъри-Брус и Чайковски проучва тези сенки, с цел да сътвори 3D модел на сцената. Технологията може да реконструира скрита сцена единствено за няколко минути, като употребява усъвършенствани математически логаритми.

Алгоритъм на деяние на технологията

„ Превръщаме елементарните повърхности в огледала, с цел да разкрием области, обекти и пространства, които са отвън нашата зрителна зона. Живеем в 3D свят, тъй че приемането на по-пълна 3D картина на даден сюжет може да бъде от решаващо значение в редица обстановки и приложения. “

казва Мъри-Брус

Тяхното проучване, оповестено в Nature Communications е първото, което реализира сходен триумф благодарение на елементарен дигитален фотоапарат. Предишните опити за обрисуване на скрити подиуми изискваха скъпо и профилирано съоръжение или даваха нискокачествени 2D реконструкции.

„ Нашата работа реализира сходен резултат с доста по-малко средства. Вече не е належащо да се харчат милиони долари за съоръжение за това “.

казва Чайковски
Двуетапна процедура за реорганизация на скрита сцена

Потенциалните приложения на тази технология са многочислени

Например, тя може доста да усъвършенства сигурността на самостоятелните коли. Като им разреши да „ виждат “ по-добре и да плануват евентуални трудности, преди те да се случат. Тя може да се употребява и в задачите за търсене и избавяне, с цел да се откриват жертви, заклещени в здания или други структури.

Правоприлагащите органи биха могли да употребяват технологията за събиране на значима информация за местопрестъпления. Това може да бъде изключително потребно в случаи, когато мястото е рисково или труднодостъпно.

Технологията може да откри приложение и в развлекателната промишленост. Например, тя може да сътвори поглъщащи прекарвания в игрите, които разрешават на играчите да изследват виртуални среди в 3D. Тя може да се употребява и във филмовата промишленост за основаване на по-реалистични специфични резултати.

Въпреки капацитета си, технологията към момента не е подготвена за комерсиална приложимост.

Чайковски и Мъри-Брус считат, че ще са нужни от 10 до 20 години, с цел да могат производителите на коли и правоприлагащите органи да я възприемат. Междувременно те възнамеряват да продължат проучванията си, с цел да подобрят скоростта и точността на логаритъма и да проучат евентуалните му приложения в бъдеще.

В момента логаритъмът е наличен за други откриватели, които могат да го тестват и възпроизведат в лично пространство. Мъри-Брус и Чайковски се надяват, че като споделят работата си могат да вдъхновят други да надградят проучванията им и да дадат забележителен принос в тази област.

Алгоритъмът има капацитета да направи гражданска война в метода, по който виждаме света към нас.

Приложенията на тази технология са големи – от възстановяване на сигурността на самостоятелните транспортни средства до подкрепяне на правоприлагането и военните интервенции. Макар че може да мине известно време, преди да бъде налична на пазара, няма подозрение, че този пробив ще окаже доста влияние върху необятен кръг промишлености през идващите години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР