Технологиите не спират да променят живота ни, а ежедневието ни

...
Технологиите не спират да променят живота ни, а ежедневието ни
Коментари Харесай

Защо топките на Мондиал 2022 се зареждат

Технологиите не стопират да трансформират живота ни, а всекидневието ни няма нищо общо с метода, по който изглеждаше и преминаваше преди единствено пет или десет години.
 Мондиал 2022, Стефани Фрапар, Неуза Бек, Карън Диас и първият мач в историята на международни шампионати, управителен от дами
Мачът на Мондиал 2022, който ще влезе в историята

Какво ще се случи за първи път довечера

Няма да се впускаме в тематиката дали е за положително, или неприятно, само че е реалност, че технологиите трансформираха дори и футбола - VAR да вземем за пример към този момент има в съвсем всяко състезание и противоречивите засади и положения получават все по-точни отсъждания.

Само на Мондиал 2022 видяхме какъв брой гола бяха анулирани след интервенция на VAR, които без системата щяха да трансформират развоя на много мачове. Но на това международно има и още други софтуерни усъвършенствания, за които даже не сме подозирали. И не приказваме за стадионите за милиарди.

Официалната топка на Мондиал 2022 носи името Al Rihla, а високотехнологична е може би най-хубавото определение за нея. Нищо общо с топката, с която ритаме в квартала. Тя е дело на adidas и в нея има 14-грамов датчик, който разрешава да бъде следена в действително време и да бъде посочено местоположението ѝ във всеки миг от играта. Нещо, което прави VAR още по-точен.

Интересното е, че датчикът в топката може и да тежи едвам 14 грама, само че в себе си има дребна батерия, която има потребност от зареждане. Това значи, че топките биват зареждани преди всеки мач, тъй като батерията на датчика устоя до шест часа интензивно прилагане, написа Marca.

Въпросният датчик е направен от немската компания KINEXON, а всякога, когато топката излезе отвън очертанията на терена и в игра бива вкарана нова, системата автоматизирано засича това. И по този начин стартира да извлича данни от новата топка.

Но това не е всичко, защото Al Rihla може да бъде следена от системите на KINEXON при всяко изритване или допиране. Точно по този начин стана ясно, че Кристиано Роналдо не е отбелязал гола за Португалия против Уругвай. Той просто не е докоснал топката - нещо, което от повторенията няма по какъв начин да се твърди сигурно, само че датчикът в нея не е отчел нищо.

Fun Fact: The World Cup introduced a new ball this year with a sensor that collects spatial positioning data in real-time to make offside reviews more accurate.

But it needs to be charged before each match

И за всеки, който се съмнява в акуратността на данните от високотехнологичната топка на Мондиал 2022, би трябвало да кажем, че място за неточности съвсем няма. Причината е в скоростта на възобновяване на информацията. Иначе казано, това е броят пъти в секунда, които даден екран може да създаде ново изображение. Нещо, което се мери в Hz.
 Мондиал 2022, Lusail Stadium и стадионът за финала на Световното състезание по футбол
Бижуто, което ще посрещне финала на Мондиал 2022

Какво му е специфичното и впечатляващото на Lusail Stadium

И в случай че множеството тв приемници, на които гледаме Световното състезание по футбол, могат да се похвалят с 50 или 60 Hz, то датчикът в топката с цели 500 Hz, пише FiveThirtyEight. Което значи, че възможни разминавания с придвижването ѝ в действително време са към две милисекунди.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР