Технологиите, човешкият талант и екосистемният подход са в основата на

...
Технологиите, човешкият талант и екосистемният подход са в основата на
Коментари Харесай

Милена Стойчева: Целите ни са насърчаване на иновациите и привличане на стратегически инвеститори

" Технологиите, човешкият гений и екосистемният метод са в основата на визията ни за превръщането на ЮИЕ в иновационен хъб ", уточни министърът на нововъведенията и растежа в оставка

Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) има два стратегически целта – поощряване на нововъведенията и привличането на стратегически вложители за България, сподели министърът на нововъведенията и растежа в оставка Милена Стойчева при доклада на държавното управление и представянето на целите на МИР през идващите 9 месеца, съобщи Българска телеграфна агенция.

Подходът за реализиране на първата цел, по думите ѝ, ще бъде реализиран посредством дейна стратегия и продължение на визията и работата по превръщането на България в водач на иновационен хъб за Югоизточна Европа (ЮИЕ).

" Технологиите, човешкият гений и екосистемният метод са в основата на визията ни за превръщането на ЮИЕ в иновационен хъб ", уточни министърът в оставка. " Имаме съответни ограничения, които сме заложили и които плануват поощряване на новостартиращи предприятия, както и стимулиране на развиването на нововъведения в одобрени компании ", сподели тя.

Милена Стойчева посочи и устрема към дейно потребление на планувания финансов запас за основаване на фонд за софтуерен трансфер и офис за софтуерен трансфер, дружно с нови политики и инструментариум, който да подтиква нововъведенията в предпочитани области – защитата, чиповета, космоса, изкуствения разсъдък, биотехнологии, зелени технологии, предпазване на сила, машиностроене и металургия.

Това по думите ѝ ще върви с поредно използване на резистентен метод по модела на отворена иновация.

" Продължаваме да работим за това нововъведението да бъде хоризонтална политика и синергийно да развиваме този метод с всички останали сътрудници и министерства ", изясни министърът в оставка.

Вторият приоритет за привличане на вложения ще се основава на политиката за нововъведения и привличане на стратегически за района вложители. За задачата са планувани няколко ограничения, свързани с създаването на Национална тактика за софтуерните паркове и индустриални зони.

Като цел Милена Стойчева посочи и оптималното потребление на финансовите принадлежности в портфейла на МИР и дейна работа на районно и международно равнище за показване на България като доста атрактивно място за вложения, обвързвано с гения, технологиите и стратегическото ни позициониране.

" Като МИР постигнахме резултат по привличане на запас, взаимно с Министерството на финансите и поддръжката от Европейска инвестиционна банка, ЕИФ, в размер на 1,38 милиарда лв. за идващия програмен интервал, който ще обезпечи ликвидност за фирмите и за развиването на българския бизнес ", сподели в умозаключение министърът в оставка Милена Стойчева.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР