Технологии Можем ли да доверим финансите си на телефона Смартфоните

...
Технологии Можем ли да доверим финансите си на телефона Смартфоните
Коментари Харесай

Можем ли да доверим финансите си на телефона

Технологии Можем ли да доверим финансите си на телефона Смартфоните последователно се трансформират в цифрови портфейли, до каква степен това е несъмнено  Мартин Дешев 2 април 2020, 12:42  Можем ли да доверим финансите си на телефона Източник: iStock
мартфоните са неизменим сателит в всекидневието на милиарди хора по целия свят. Умните телефони към този момент изместиха много други устройства като MP3 плейъри, цифрови фотоапарати, видеокамери и така нататък А в този момент имат и друга цел – да заменят и портфейла на своя собственик. В актуалната обстановка с епидемията от ковид, заплащането посредством смарт телефона и изпращането на пари сред потребителите, каквито благоприятни условия предлага А1 Wallet, e добър способ за предотвратяване от заразяване.

Не по-малко значима причина да изберете цифровия портфейл на А1 е и това, че 1% от средствата, платени от потребителите на А1 Wallet на POS терминал или онлайн, ще бъдат дарени от А1 на Министерството на здравеопазването за поддръжка на българските лекари в битката против COVID-19.

Тенденцията портфейлът да влиза в телефона към този момент се случва. Въпреки това едно от главните терзания на потребителите е сигурността на данните им. Новините за огромни хакерски офанзиви са постоянно събитие и постоянно се оповестява за най-различни проблеми и пробойни в сигурността на операционни системи, платформи, уеб сайтове и приложения.

На фона на всичко това е обикновено човек да се замисли до каква степен е добра концепция да употребява смарт телефона си като портфейл и да му повери финансовите си данни. Всъщност, рискът не е чак толкоз огромен. Модерните смарт телефони разполагат с много равнища на сигурност, а приложенията за цифров портфейл, като A1 Wallet да вземем за пример, имат и спомагателни отбрани – да се употребява пръстов отпечатък вместо ключова дума и други.

Разбира се, изисква се и известна проактивност от страна на потребителя. С малко спомагателни старания и внимание, финансовите данни ще се „ усещат “ много „ удобно “ и несъмнено в телефона.

Банковите приложения в мобилните устройства имат преимущество по отношение на компютрите. През тях е по-сигурно и има по-малък риск за тайното евакуиране на злотворен файл или код, споделя Кайл Марчини, специалист и анализатор от Javelin Strategy & Research пред NerdWallet.

Британската организация Which? също отбелязва, че не е мъчно човек да отбрани добре финансовите данни в телефона си с минимални старания. За задачата би трябвало да се съблюдават някои обикновени правила и препоръки.

Заключен и криптиран телефон

Версиите на Android и iOS от последните няколко години разрешават криптиране на данните в телефона. Apple даже имаше много изострен спор с американските управляващи тъй като отхвърли да им помогне да декриптират iPhone на обвинен. Компанията споделя, че и да желае, не може, тъй като по този начин е направила технологията.

Криптирането на данните на телефона, както и положителната ключова дума или ПИН код за достъп, прави нерегламентираното постигане до тях доста по-трудно и времеемко. Затова е мощно целесъобразно да се задейства даже и човек да не употребява телефона си за мобилни разплащания и е наложително, в случай че има цифров портфейл.

Добра ключова дума

Освен за отключване на телефона, потребителят би трябвало да има и сигурна ключова дума за достъп до самото финансово приложение. Трябва да е ключова дума, която не употребява наново на никое място другаде.

Също по този начин е добре паролата да комбинира огромни и дребни букви, числа и да е общо най-малко десетина признака. Да, досадно е да се вкарва толкоз дълга ключова дума, само че е много по-сигурно.

Сигурна връзка

Силно целесъобразно е финансовите приложения да не се употребяват посредством WiFi мрежи със свободен достъп. Макар връзката сред приложението и сървърът да е криптирана, риск постоянно има, а той е по-голям при отворените мрежи, където няма по какъв начин да се знае кой се е свързал и с какво съоръжение и знания може да прави опити да наблюдава трафика. Затова заплащанията би трябвало да се вършат чрез приближен, предпазен WiFi или през личната мобилна интернет връзка.

А когато се заплаща на онлайн магазин да вземем за пример, значимо е човек да е сигурен, че връзката също е криптирана. Това може да се разпознае посредством префикса https:// в полето за адреси на браузъра. При мобилните приложения тази инспекция е по-трудна, само че формалните приложения в Гугъл Play Store и Apple Store нормално имат такова наложително условие, изключително за заплащания. В противоположен случай не са допускани въобще до магазина.

Приложение вместо браузър

Тъй като при мобилните приложения има по-високи условия от Гугъл и Apple, тяхното равнище на сигурност като цяло е по-добро от това на множеството интернет уеб сайтове. Затова, когато има опция да се употребява приложението на даден онлайн магазин или пък банка, по-добре е да се разчита на него, а не на браузъра.

Телефон под око

Колкото и сигурна да е цифровата отбрана, човек не би трябвало да не помни и физическата. Елементарното предписание, че не би трябвало да оставяме телефона си без контрол, важи с особена мощ, когато в него са и финансовите данни.

В това число влиза функционалността за безконтактни заплащания. NFC чипът на телефона би трябвало да е изключен, когато няма потребност от него. Също по този начин човек не би трябвало да оставя телефона си на бюрото в офис или другаде, когато ще напусне помещението даже и за малко.

Внимателно с линковете и атачмънтите

Един от обичаните трикове на хакерите – подправени имейли и уеб сайтове с авансово инфектирани линкове и атачмънти, работи прелестно и през смарт телефони. Затова не би трябвало да се отварят такива писма от непознати и недоверени податели, освен на компютъра, само че и на телефона.

Внимателно с „ отключените “ телефони

Смартфоните имат спомагателни отбрани на операционните си системи, само че има способи те да бъдат деактивирани. Това е така наречен jailbreak, посредством който се дава достъп до систематичното ядро. Методът е известен измежду по-големите почитатели на технологиите, тъй като им дава повече благоприятни условия за трансформация и персонализация на софтуера.

Това обаче прави телефоните и по-уязвими на хакерски офанзиви. Когато човек ще употребява смарт телефона си и за цифров портфейл, сходно „ отключване “ може да улесни хакерите. Също по този начин не би трябвало да се конфигурират и приложения от непознати източници и неофициални онлайн магазини.

Ъпдейти, ъпдейти, ъпдейти

И това остаряло предписание също е годно. Потребителят би трябвало да поддържа всички приложения и операционната система на телефона си допустимо най-актуални. Всеки ъпдейт нормално идва с усъвършенствания в сигурността, тъй че не би трябвало да се подценява и пропуща.

С тези семпли, само че ефикасни препоръки, смарт телефонът ще бъде сигурен дом за персоналните финанси на всеки човек. А това ще му разреши да е комфортен сурогат на обичайния портфейл.

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Автор: Мартин Дешев .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 1/3 от нашенците оповестиха спад на приходите си  1 Местят матурите поради изключителното състояние  1 Предлагат снабдяване вкъщи на пенсиите  1 800 акта по 5000 лв. за разходки в паркове и градини в цялата страна --> Пaрите ни  1/3 от нашенците оповестиха спад на приходите си 1/3 от нашенците оповестиха спад на приходите си  Местят матурите поради изключителното състояние Местят матурите поради изключителното състояние  Предлагат снабдяване вкъщи на пенсиите Предлагат снабдяване вкъщи на пенсиите  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Защитната маска за лице към този момент е наложителна Защитната маска за лице към този момент е наложителна  <br> Кой се оправи с COVID-19 без да затваря бизнеси и учебни заведения <br>
Кой се оправи с COVID-19 без да затваря бизнеси и учебни заведения
 <br> Какво ще се случи с банковите заеми на хората <br>
Какво ще се случи с банковите заеми на хората
 <br> За Ковид-19: Разказва един българин в Мадрид <br>
За Ковид-19: Разказва един българин в Мадрид
Последни  Можем ли да доверим финансите си на телефона Можем ли да доверим финансите си на телефона  Доброто момче Атанас против суровия Лука в борба за оцеляване в Hell’s Kitchen България Доброто момче Атанас против суровия Лука в борба за...  Огромен растеж на онлайн хулиганството поради Covid-19 Огромен растеж на онлайн хулиганството поради Covid-19  Помпео поздрави България за ограниченията против Ковид-19 Помпео поздрави България за ограниченията против Ковид-19  Онлайн образование Учене и ковид: по какъв начин електронната поща оказва помощ  " Патриархът на джаза " Елис Марсалис умря след...  Безплатна платформа свързва възрастни и хронично заболели хора с доброволци Безплатна платформа свързва възрастни и хронично заболели...  COVID-19: Опасността в Ухан в действителност ли е отминала COVID-19: Опасността в Ухан в действителност ли е отминала  <p>Работа от у дома &ndash; ето кои са заканите за здравето</p> Работа от у дома – ето кои са заканите за здравето  „ Тимбарк България “ с подаяние за лечебните заведения в Пловдив и Велинград „ Тимбарк България “ с подаяние за лечебните заведения в Пловдив и...  Коронавирусът отвори вратата за тоталния надзор Коронавирусът отвори вратата за тоталния надзор  20 мигранти с ковид в Гърция 20 мигранти с ковид в Гърция  Кирил Домусчиев Кирил Домусчиев: Много хора ме отписваха, само че ще останат...  Сачева: 4 777 е най-големият пик на безработните за ден Сачева: 4 777 е най-големият пик на безработните за ден  <p>Най-странните ограничения против COVID-19 по света</p> Най-странните ограничения против COVID-19 по света  Вълчев: Ще се наложи изместване на изпитите Вълчев: Ще се наложи изместване на изпитите  <p>Възрастта на <strong>жертвите</strong> на <strong>COVID-19</strong> пада, <strong>преувеличени</strong> ли са твърденията</p> Възрастта на жертвите на COVID-19 пада, пресилени ли...  Лекарите от Банско афектирани: Не сме прикривали случаи на COVID-19 Лекарите от Банско афектирани: Не сме прикривали случаи на...  449 инфектирани с Ковид-19 у нас 449 инфектирани с Ковид-19 у нас  Mazda3 Skyactiv-X ДВГ бил мъртъв? Mazda не мисли по този начин Всичко от през днешния ден Виц на деня - Мамо, ще си имаме коте! - Откъде ти хрумна!? - Татко го предложения да пристигна, когато ти си нощна промяна! Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Кирил Ананиев: Отменям заповедта за маските  За Ковид-19: Разказва един българин в Мадрид  Бразилия не взема ограничения: COVID-19 бил медийна нервност  Баба Тонка - майката на бунтовниците, която живее в името на свободата  България рискува да си вкара автогол поради COVID-19 България рискува да си вкара автогол поради COVID-19  Нютон прави велико изобретение по време на обществена изолираност Водещи вести  449 инфектирани с Ковид-19 у нас 449 инфектирани с Ковид-19 у нас  Вълчев: Ще се наложи изместване на изпитите Вълчев: Ще се наложи изместване на изпитите  Кирил Домусчиев Кирил Домусчиев: Много хора ме отписваха, само че ще останат разочаровани!  Рекорден брой умряли от Ковид-19 в Съединени американски щати Рекорден брой умряли от Ковид-19 в Съединени американски щати  Коронавирусът отвори вратата за тоталния надзор Коронавирусът отвори вратата за тоталния контрол

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР