Технологии Huawei може да остане и без процесори за телефоните

...
Технологии Huawei може да остане и без процесори за телефоните
Коментари Харесай

Huawei може да остане и без процесори за телефоните си

Технологии Huawei може да остане и без процесори за телефоните си Британската компания ARM също стопира всевъзможни връзки с китайския производител, като има и още скрити проблеми  Мартин Дешев 23 май 2019, 06:39  Huawei може да остане и без процесори за телефоните си Източник: Vesti.bg
рудностите за Huawei не престават да се натрупат, като китайската компания остава и без един от главните си сътрудници в създаването на процесори за мобилните си телефони. Причината този път обаче е отвън Съединени американски щати - английската компания ARM е решила да прекрати всевъзможни бизнес връзки с Huawei, оповестява БиБиСи, като се базира на вътрешни документи, които е получила.

План "Б " на Huawei за опция на Android

Гугъл стопира работата си с Huawei за Android

ARM е компанията, която стои зад едноименната процесорна архитектура. Тя е част от преобладаващата част от процесорите за мобилни телефони по света, като се употребява от доста компании и производители на чипове. Сред тях е и Huawei, която употребява ARM архитектура за своите чипове Kirin.

Проблемите на Huawei може да са бонус за Samsung

ARM е основана във Англия и по тази причина американските наказания не би трябвало да въздействат за нея. Според документите на компанията обаче, в разработките ѝ има технологии с американски генезис. За да не рискува да загуби достъп до тях, ARM взема решение да се съобрази със глобите и е инструктирала чиновниците си да спрат всички дейни контракти, поддръжка и други взаимоотношения с Huawei и дъщерните ѝ компании. ARM даже е споделила на чиновниците си да не приказват по бизнес със чиновници на Huawei, в случай че се срещнат с такива по време на събития и конференции.

В коментар пред БиБиСи, ARM споделя, че води диалози с американското държавно управление, с цел да се увери, че не нарушава нищо, като добавя още, че цени партньорството си с Huawei и се надява на бързо решение на казуса. Самата Huawei също разяснява, че цени партньорството си и схваща, че на някои от тях се постанова да взимат решения под политически напън.

Пазарът на смарт телефони най-зле от 5 години насам

В дните след издаването на възбраната, Huawei разгласи, че има проект "Б ", който включва различна операционна система. Компанията съобщи още, че се е подготвила и с процесори, като има насъбран складов запас и дарба сама да си обезпечава чипове отсега нататък.

Голямата жертва 5G

Скандалът и рестриктивните мерки се случват в сериозен миг и от позиция на навлизането на мобилните мрежи от пето потомство. Точно в този момент телекомите по света влагат в съоръжение за 5G мрежи, като Huawei е измежду главните снабдители на такава техника. Американските компании към този момент не могат да купуват това съоръжение и би трябвало бързо да търсят други възможности.

Има и упования, че и други телекоми по света ще потърсят други решения, с цел да не рискуват евентуално въвеждане на наказания и от техните страни или просто с цел да не се окаже, че американски компании не желаят да работят с тях поради оборудването. Самата Huawei също може да има още проблеми с обезпечаването на лицензи за технологията.

Ново потомство чипове усъвършенства смарт телефоните

Държим ли бъдещето в ръцете си с Huawei Mate X

"Това е цялостна неразбория и се случва в сериозен миг за навлизането на 5G ", разяснява основният редактор на профилирания телеком уебсайт Алън Бъркит-Грей.

Скритият проблем на приложенията

Онлайн изданието Ars technica отбелязва и различен проблем за Huawei, който занапред ще се демонстрира. Хардуерът е изпълним, операционната система е по-трудна, само че допустима, само че приложенията ще са огромният проблем.

Дори и Huawei да си направи процесори и операционна система, най-важното за потребителите ще са приложенията. А множеството от най-популярните приложения са американски. Освен всички услуги на Гугъл, евентуално за Huawei недостъпни ще станат и услугите на Microsoft, Фейсбук, Twitter, Amazon, Netflix, Instagram, Snapchat, Messenger, WhatsApp, Uber и стотици други приложения.

А разнообразието и достъпът до най-новите приложения е измежду главните условия на потребителите. И до момента в който Huawei може да си обезпечи различен хардуер и операционна система, няма по какъв начин да предложи опция на известните мобилни приложения.

За в този момент тя има период до 19-ти август да продължи да работи с американски компании. След това ще следва ново разглеждане на евентуално удължение на периода. Има вид Huawei да продължи да получава сходни отсрочвания и компанията да се държи "изкъсо ". По-добрият излаз за нея ще бъде цялостна анулация на възбраната, а най-лошият - окончателното ѝ въвеждане.

Новият Android ще пази персоналните данни по-добре

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Мартин Дешев Huawei ARM процесори мобилни телефони

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР