Технологии 3D принтирани органи може да лекуват живеещите на Марс

...
Технологии 3D принтирани органи може да лекуват живеещите на Марс
Коментари Харесай

3D принтирани органи може да лекуват живеещите на Марс

Технологии 3D принтирани органи може да лекуват живеещите на Марс Европейската галактическа организация към този момент тества основаване на изкуствени кости и органи за далечните задачи  Мартин Дешев 10 юли 2019, 11:04  3D принтирани органи може да лекуват живеещите на Марс Източник: ESA – SJM Photography
дин от огромните въпроси за пътуванията до Марс и колонизирането на Червената планета е по какъв начин ще се обезпечава нужното лекуване, изключително при по-тежки пострадвания и болести. Европейската галактическа организация (ЕКА) счита, че 3D принтирането на органи и кости може да е едно от решенията и работи точно в тази посока.

Адрастея – една от най-тайнствените луни в Слънчевата система

Учени на ЕКА са основали 3D принтирани кости и кожа, които да могат да се употребяват по време на галактически задачи до Марс. Технологията е допустима от доста време в лабораторни условия, само че за работа в условия на по-слаба или нулева гравитация, са нужни промени.

Именно това са създали експертите, като са създали нова "рецепта " за кръвна плазма, която да е с по-голям вискозитет. За задачата е нужно да се прибавят вещества от растения и водорасли, като астронавтите ще могат да ги отглеждат по време на галактическата си експедиция. Кръвната плазма също е запас, който може да е елементарно наличен по време на такива задачи.

С помощта на спомагателни "съставки ", астронавтите ще могат да си основават нужните органи. Така да вземем за пример изкуствената кост е принтирана от стволови кафези с прибавен калциев фосфат за "цимент " и да поддържа структурата. Този материал се всмуква от клетките по време на техния напредък и се получава кост.



Учените са съумели да отпечатват и кожа, която да се употребява за присаждане. Направени са опити и в условия на понижена гравитация, които потвърждават, че методът работи. Това отваря вратата за основаване на изцяло решение, което да даде на астронавтите всичко належащо, с цел да реагират на всевъзможни незабавни медицински случаи по време на задачите и пътешествията.

Учени засякоха конфликт на неутронни звезди

SOFIA откри първата молекула на Вселената

"Екипажът ще срещне доста опасности и връщането вкъщи по-рано няма да е допустимо. Да се носят всички нужни медицински хранителни запаси е невероятно в лимитираното пространство и маса на галактическия транспортен съд. Чрез 3D биопринтиране екипажът ще може да реагира на медицинските незабавни случаи. В случаи на изгаряне да вземем за пример, ще може да се принтира нова кожа, вместо да се взима от друго място от тялото на астронавта и по този начин да се избегнат спомагателните пострадвания ", разяснява Томасо Гидини, началник на плана.

Чрез технологията ще е допустима и директна замяна на счупени кости. "Тъй като постоянно биоматериалът ще произлиза от самия астронавт, няма да има опасности за отменяне на трансплантираното ", добавя Гидини.

Учени снимаха въртящи се черни дупки

Какво откри най-мащабното търсене на извънземни

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Мартин Дешев 3D принтиране космос Марс Европейска галактическа агенция
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР