Технологичният суверенитет е един от най-известните лозунги на ЕС в

...
Технологичният суверенитет е един от най-известните лозунги на ЕС в
Коментари Харесай

Макрон и Меркел попаднаха в нова Студена война, но тя не е тяхна и е технологична

" Технологичният суверенитет " е един от най-известните лозунги на Европейски Съюз сега, представящ визуализация за сигурност и пространство за зетабайти от отглеждани в домашни условия данни, без интервенция или прихващане от Съединени американски щати и Китай, написа " Блумбърг ".

И Еманюел Макрон, и Ангела Меркел са употребявали израза, с цел да стартират всевъзможни начинания, от стратегии за изкуствен интелект до облачни услуги, поддържани от страната. Новата председателка на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен е вписала концепцията в своите политически насоки.

Това е благородна цел, въпреки и единствено тъй като дефинира, че Европа е малко по-технологично суверенна сега.

Интернет колосите са в Америка и Китай - Alphabet Inc., Фейсбук Inc., Amazon.com Inc., Alibaba Group Holding Ltd - и почти 92% от данните за западния свят се съхраняват в Съединени американски щати, съгласно центъра за изследвания на CEPS.

Китай съставлява повече от една трета от световните патентни поръчки за 5G мобилна технология. Amazon може да се похвали, че 80% от немските компании на борсата DAX употребяват техните облачни услуги AWS.

Задействат се, тъй като желаят да се направи нещо по въпроса в конкуренцията за превъзходство сред Пекин и Вашингтон, която се прелива в софтуерния бранш и подбива качествата на Европейски Съюз да се отбрани.

Забраната на президента Доналд Тръмп за Huawei Technologies Co. и опитите му да тормози съдружниците да създадат същото е апел за пробуждане, колкото и да са годни неговите терзания. Законът за облачните услуги в Съединени американски щати, който принуждава американските компании да предават данни, в случай че им е подредено, без значение къде се съхраняват, е различен апел за пробуждане.

И Китай, и Съединени американски щати преглеждат Европейски Съюз като елементарно реализуем в международната софтуерна война, и са прави.
 Меркел: Европейски Съюз би трябвало да се бори за „ цифров суверенитет” против Съединени американски щати
Меркел: Европейски Съюз би трябвало да се бори за „ цифров суверенитет ” против Съединени американски щати

Вестникът отбелязва, че това акцентира готовността на Европейски Съюз да оспори американската доминация

Проблемът на Европа е, че връщането на суверенитета не е нито елементарно, нито на ниска цена. Вземете облачните технологии, една област, в която Франция и Германия преглеждат построяването на " суверенна " вътрешна инфраструктура за потребление от национални и европейски компании.

Това е световен пазар на стойност 220 милиарда $, доминиран от американските снабдители с пазарни стойности близо 1 трилион $, който влага десетки милиарди долари всяка година в инфраструктура.

Тяхната мощ не е просто софтуерна: Когато Microsoft Corp. изразходва 7,5 милиарда $ за придобиване като GitHub, платформа за шифроване с отворен код, притегли скъпи разработчици в личната си орбита. По същия метод, AWS на Amazon има мащаба, евтините цени и преимуществата, които притеглят клиентите.

Франция и Германия няма да завоюват нито една фронтална борба в тази област. Париж към момента се пробва несполучливо от години да построи върховен облак за 150 милиона евро. Германия разполага с Gaia-X, което наподобява като общо пространство за шерване на данни под светлината на DAX, от SAP SE до Siemens AG. Трудно е да се види по какъв начин сходни начинания ще доведат до същински дигитален суверенитет; освен заради липса на сериозна инвестиция, само че и тъй като е мъчно да се избегне потреблението на облачни технологии от Съединени американски щати.

И въпреки всичко няма да е неприятно, в случай че тази наклонност докара до това, че Франция и Германия си сътрудничат повече - залагайки основите за по-амбициозни разноски - а Брюксел да направи това, което прави най-добре: да откри разпоредбите на играта за софтуерните компании на всички места.

Комисарят по въпросите на цифровите технологии Маргрет Вестагер към този момент изисква по-строго използване на законите за отбрана на данните и ползва поредно силов метод към нарушавания на антитръстовите правила от страна на колосите от Силиконовата котловина и Сиатъл. Това не е суверенитет, само че най-малко е някакво начало.
 Фон дер Лайен желае повече пари за преобразяване на Европейски Съюз в по-силен геополитически състезател
Фон дер Лайен желае повече пари за преобразяване на Европейски Съюз в по-силен геополитически състезател

" Искам да изградим в действителност геополитическа Комисия "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР