Технологичният сектор изостана от представянето на американския пазар за първи

...
Технологичният сектор изостана от представянето на американския пазар за първи
Коментари Харесай

Уолстрийт на кръстопът в края на лятото

Технологичният бранш изостана от представянето на американския пазар за първи път отдавна насам. Това даже хвърля сянка върху показателите в кратковременен проект, защото софтуерните акции бяха водещият фактор зад растежа на Уолстрийт през лятото. Те съумяха да компенсират слабостта на някои браншове през миналите три месеца, като енергетиката и промишлеността.

Спадът на софтуерните акции обхвана мощно растящите до скоро Netflix, Alphabet и производителите на чипове Nvidia, Intel, Micron и Applied Materials . Последните две компании даже бяха измежду най-силно поевтинелите сдружения в главния показател S&P 500 с по 8-9% понижение за седмицата. Те разочароваха с резултатите си за предишното тримесечие и предсказват утежняване до края на годината. По-големите акции като Nvidia и Intel регистрираха по-ниски загуби за седмицата, само че също усещат отдръпването на вложителите. Петролният бранш означи по-голям спад в цените на акциите, макар че петролът не поевтиня през седмицата. Реакцията на вложителите се дължеше на изненадващото нарастване на запасите на нефт в Съединени американски щати в седмичния отчет. Разминаването на акциите с цената на петрола е обвързвано с открития към този момент баланс в международен мащаб. Инвеститорите по-скоро регистрират вътрешни фактори за американския пазар, като огромните ресурси и усложнението с превоза на добития нефт, в сравнение с да се въздействат от световния баланс.

Индексът S&P 500 завърши предходната седмица с 1% повишаване и е покрай историческите си върхове. Август се оказва относително спокоен месец, само че към този момент има признаци, че пазарът губи импулса си за повишаване. Като да вземем за пример към този момент упоменатото превръщане на посоката на софтуерните акции. Водещите индустриални компании като Boeing и Caterpillar също не съумяват да продължат с повишаването на акциите си макар оптимизма на вложителите. Преговорите на Съединени американски щати с Китай за споразумяване на комерсиалните разногласия съумяха да върнат оптимизма на вложителите за малко през предходната седмица, само че към този момент не трябва да се чакат позитивни вести от това. Фондовият пазар се нуждае от вест, която да му даде поддръжка през идващите месеци. Например, пауза в повишението на лихвите или коренна смяна в политиката на Тръмп във връзка с митата, които надали ще се случат. В противоположен случай, за вложителите остават икономическите опасности и високите цени на някои водещи акции, като разпродажбите ще се ускорят при първата отрицателна вест за пазарите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР