Технологичният гуру иска да създаде AI от ново поколениеДжон Кармак

...
Технологичният гуру иска да създаде AI от ново поколениеДжон Кармак
Коментари Харесай

Джон Кармак ще се посвети на изкуствения интелект

Технологичният гуру желае да сътвори AI от ново потомство

Джон Кармак ще се посвети на създаването на изкуствен интелект
(снимка: John Carmack / Facebook)

Името на Джон Кармак е познато на всички почитатели на видеоигрите. Основателят на id Software, един от разработчиците на Doom и Quake и  технически шеф на плана Oculus VR, има голям принос за промишлеността за виртуални развлечения. Но в този момент той преследва друга цел – да сътвори изкуствен интелект от ново потомство.

Става въпрос за основаване на така наречен „ artificial general intelligence ” (AGI) – изкуствен интелект с общо предопределение, който би трябвало да осъзнава себе си, да се учи и мисли независимо. На страницата си във Фейсбук Джон Кармак прецизира, че ще работи по плана от у дома и ще притегли към него и своя наследник. Той се майтапи, че вторият вид е да сътвори доходоносен нуклеарен реактор, само че това мъчно се съчетава с работата вкъщи.
още по тематиката
Когато си спомня всичко, което е направил в игрите, аерокосмическата промишленост и виртуалната действителност, Кармак усеща, че постоянно през мозъка му минават решения на проблемите, даже и да са нетрадиционни или недоказани.

„ Но от време на време се чудех по какъв начин да се оправя с проблем, за който не мога да си показва решение. И взех решение, че би трябвало да се опитам да намеря отговора, преди да остарея прекалено много ”, споделя „ бащата на Doom ”.

В момента няма детайлности за работата на Кармак и е малко евентуално такива да се появят скоро. Що се отнася до присъединяване му в плана Oculus, в този момент Кармак заема длъжността на консултиращ механически шеф.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР