Технологичният гигант Samsung Electronics отчете 52% ръст на печалбата за

...
Технологичният гигант Samsung Electronics отчете 52% ръст на печалбата за
Коментари Харесай

Глобалният недостиг на чипове вдигна печалбите на Samsung

Технологичният колос Samsung Electronics регистрира 52% растеж на облагата за последните три месеца на 2021 година на фона на световния дефицит на чипове, съобщи Би Би Си.

Най-големият производител на чипове за памет е генерирал оперативна облага от 13,8 тpлн. вoнa ($11,5 млpд.) през последното тримесечие на годината. Това е най-голямата оперативна облага за последното тримесечие на компанията от четири години насам.

Резултатът се дължи точно на мощното търсене на чипове памет за сървъри и по-високите маржове на облага в бизнеса с произвеждане на полупроводници за други компании.

„ Samsung е в добра позиция да завоюва от рекордното търсене на компютри и електроника “, разяснява софтуерният анализатор Сам Рейнолдс.

Той акцентира, че компанията се е възползвала и от валутните съмнения. „ Корейският вон продължава да поевтинява, което прави износа на Корея по-привлекателен на международния пазар “.

Въпреки това облагата е малко по-ниска от плануваните от доста анализатори 15,2 трлн. вона, като това се дължи на eднoĸpaтeн бoнyc нa cлyжитeлитe.

Разходите на Samsung за бонуси и маркетинг за подразделението за смарт телефони се преглеждат като главните аргументи облагата на компанията да не отговори на пазарната прогноза.

През последните месеци световният дефицит на полупроводници аргументи огромни разстройства в редица браншове – от автомобилният, където доста компании бяха принудени да прекратят производството, до този на потребителската електроника, където даже Apple предизвести, че доставките на iPhone може да бъдат забавени.

През ноември Samsung заяви, че e избрала Тейлър, щата Тексас, за новия си цех за чипове в Съединени американски щати на стойност 17 милиарда $. Очаква се заводът да проработи през втората половина на 2024 година, като това е най-голямата инвестиция на южнокорейския колос зад граница.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР