Технологичният гигант Meta трябва да бъде глобен заради това, че

...
Технологичният гигант Meta трябва да бъде глобен заради това, че
Коментари Харесай

Facebook трябва да бъде глобен за незаконно прехвърляне на лични данни, смята Норвегия

Технологичният колос " Meta " би трябвало да бъде санкциониран поради това, че продължава да трансферира персонални данни от Европейски Съюз в Съединени американски щати. За това упорства норвежкият орган за отбрана на данните Datatilsynet, като упреква Фейсбук в нарушение на европейското законодателство.

Макар Норвегия да не е член на Европейски Съюз, страната е част от Европейското икономическо пространство и е включена към Общия правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR). Според документ, получен от изданието " Politico ", институцията смята за " изключително съществено " нарушаването на компанията по законите за трансфер на данни и упорства от регулаторите да ѝ наложат санкция.

Това не е единствената европейска институция, която реагира по тематиката. През юли Ирландската комисия за отбрана на данните вкара условие, което подрежда на " Meta " да приключи употребяваната от нея общоприета договорна уговорка (SCC), посредством която тя получава право да трансферира персоналните данни на потребителите в Съединени американски щати - всичко от фамилни фотоси до информация за приходите на потребителите.

Ирландското проекторешение стъпва на правосъдно решение от 2020 година, с което Съдът на Европейски Съюз анулира съглашението сред Брюксел и Вашингтон за трансфер на данни и стегна условията за потребление на други механизми по този развой.

Съдейки по норвежкият документ обаче, регулаторът желае освен да блокира прехвърлянето на данни в Съединените щати, само че и да санкции колоса.

" Докато заповедите, рестриктивните мерки и възбраните като цяло целят да подсигуряват, че бъдещото култивиране на персонални данни се прави в сходство с GDPOR, наказания като административните санкции са ориентирани към нарушавания в предишното и носят углавен детайл ", написа в документа.

От " Meta " неведнъж са заявявали, че решение, блокиращо обмена на персонални данни, ще ги принуди да спрат приложенията Фейсбук и Instagram в Европа. От компанията също по този начин все оше апелират и финализираното ирландско решение. Очаква се правосъдният проблем към прехвърлянето на информация да се забави с няколко месеца.

Това дава опция на представителите на Европейски Съюз и Съединени американски щати да договорят нов трансатлантически пакт за данни, който да размени предходния - който беше преустановен. Преговарящите възнамеряват да сключат нова договорка през първото тримесечие на 2023 година, показва " Politico ". Подобно съглашението ще даде опция на " Meta " и хиляди други компании да придвижват информация по легален метод.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР