Технологичният гигант Meta е изправен пред съдебно дело, в което

...
Технологичният гигант Meta е изправен пред съдебно дело, в което
Коментари Харесай

Жена заведе дело срещу Facebook

Технологичният колос Meta е изправен пред правосъдно дело, в което се упорства компанията да спре да събира персоналните данни на потребителите за рекламни цели. Делото визира част от бизнес модела на обществената ѝ мрежа Фейсбук.

Активистката в региона на технологиите и правата на индивида Таня О`Карол е подала иск във Върховния съд на Лондон. Според нея Facebook нарушава общите разпореждания за отбрана на данните, като обработва и профилира персоналните ѝ данни, които по-късно се насочват към рекламодателите. Социалната мрежа генерира доходи от построяването на профили на потребителите и свързването им с рекламодатели, които насочват реклами към хора, таргетирайки техните характерни ползи.

" Делото е в действителност за това всички ние да можем да използваме обществените мрежи при наши лични условия, без да се постанова да одобряваме, че би трябвало да бъдем подложени на извънредно жестоко следене и наблюдаване, с цел да имаме достъп до тях ", показва О`Карол в изявление пред BBC Radio 4.

Според нея компанията нарушава Общия правилник за отбрана на данните на Англия, който дава право на лицата да не се съгласяват персоналните им данни да бъдат обработвани за маркетингови цели. Успешното разглеждане на делото може да сътвори казус за милиони консуматори на Фейсбук, обществените медии и търсачките.

Делото нападна бизнес модела на Meta и е следващото, което се отнася до регулаторните и правните несъгласия в работата на компанията в Европа. О`Карол не желае обезщетение, а упорства за решение с " да " или " не " по отношение на това дали може да даде своя отвод данните ѝ да бъдат събирани и предоставяни за рекламни цели.

От своя страна представител на Meta сподели, че потребителите имат достъп до инструмент за инспекция на поверителността, където е обяснено какви тъкмо данни се споделят на рекламодателите.

" Знаем, че неприкосновеността на персоналния живот е значима за нашите консуматори и се отнасяме съществено към това. Ето за какво сътворяваме принадлежности като инспекция на поверителността и желания за реклами, в които обясняваме какви данни са споделили хората и демонстрираме по какъв начин могат да упражняват надзор върху типа на рекламите, които виждат ", показва той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР