Технологичният гигант Intel ще инвестира 17 млрд. евро в два

...
Технологичният гигант Intel ще инвестира 17 млрд. евро в два
Коментари Харесай

Intel налива до €80 млрд. в чип индустрията в Европа

Технологичният колос Intel ще влага 17 милиарда евро в два нови завода за чипове в Германия. Те ще бъдат ситуирани в град Магдебург, като строителството би трябвало да стартира идната година. Заводите ще проработят през 2027 година, оповестява BBC.

Компанията възнамерява да влага до 80 милиарда евро през идващото десетилетие, с цел да построи веригата за доставки на полупроводници в Европа.

Тази необятна самодейност ще насърчи нововъведенията за научноизследователска и развойна активност в Европа “, съобщи основният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсингер.

Компанията възнамерява да влее пари във всяка част от веригата за доставка на чипове - в това число за проучвания, произвеждане и пакетиране. Другите страни, в които ще влага са Франция, Ирландия, Италия, Полша и Испания.

С първичната си вълна от финансиране с над 33 милиарда евро, Intel чака да сътвори към 5500 работни места в компанията, само че и в бранша на строителството и дистрибуцията. В момента в Intel работят към 10 000 души от целия Европейски съюз.

Покрай пандемията работата на производителите на коли и техника бе затруднена поради дефицита на чипове. Малките артикули се намират в голям брой потребителски артикули, в това число смарт телефони и перални машини. Търсенето на такива артикули бе увеличено през пандемията.

Германският Volkswagen съобщи през октомври, че поради дефицита на чипове, облагата за третото тримесечие на 2021 година е намаляла с 12%. През същото тримесечие Stellantis, производителят на голям брой марки коли, в това число Fiat и Citroën, уточни, че е създал с към 600 хиляди транспортни средства по-малко през годината заради недостига.

През последните месеци Европейската комисия ускори напъните си за подсигуряване на доставките на чипове. През февруари EK съобщи, че възнамерява да насочи 43 милиарда евро обществени и частни вложения в промишлеността като част от оферти Европейски закон за чипове.

Законът за чиповете на Европейски Съюз ще даде опция на частните компании и държавните управления да работят дружно, с цел да подобрят фрапантно позицията на Европа в бранша на полупроводниците “, сподели Гелсингер.

В момента Европейският съюз съставлява 10% от международния пазар на чипове, само че може да съставлява 20% до 2030 година, в случай че законът бъде признат, се споделя в предложенията на Комисията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР