Технологичният гигант Apple може да бъде глобен за първи път

...
Технологичният гигант Apple може да бъде глобен за първи път
Коментари Харесай

ЕС може да глоби Apple за първи път с €500 млн. заради нелоялни практики

Технологичният колос Apple може да бъде санкциониран за първи път от Европейския съюз, защото евентуално е нарушил европейското законодателство. Глобата ще е в размер на близо 500 млн. евро и е по отношение на достъпа до негови услуги за стрийминг на музика. Това оповестява изданието " Financial Times ", като се базира на свои източници.

Европейската комисия проверява дали компанията е лимитирала доставчиците на музикални стрийминг услуги да осведомят потребителите за по-евтини абонаменти, които се оферират отвън нейния магазин за приложения (App Store), където тя получава забележителен дял от приходите. Това значи, че Apple може да е употребила платформата си, с цел да облагодетелства своята услуга за стрийминг на музика пред други съперници.

Разследването по този въпрос не е ново, а стартира още през 2019 година Тогава Spotify подава публично недоволство до европейските регулатори, че App Store не демонстрира на потребителите по-евтини различни разновидности на Apple Music. Шведският стрийминг колос за музика твърди също по този начин, че Apple лимитира избора и конкуренцията в своя магазин за приложения, като начислява 30% такса върху всички покупки.

Според източници на " Financial Times ", близки до следствието, Комисията ще стигне до умозаключение, че дейностите на Apple са противозаконни и опонират на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренция на единния пазар. Към момента няма публична позиция от Европейска комисия по въпроса.

Все още не е ясно по кое време тъкмо европейската институция ще разгласи решението си, само че то няма да се промени, настояват осведомени с инспекцията. Apple към този момент отхвърля да разяснява идните дейности.

Американската компания до момента не е била глобявана от Европейската комисия, макар че през 2020 година получи санкция от Франция в размер на 1,1 милиарда евро за антиконкурентни съглашения с двама търговци на едро.

Въпреки това тя и други огромни софтуерни компании са подложени на все по-засилен надзор заради опасения, свързани с конкуренцията. Гугъл апелира санкции в размер на повече от 8 милиарда евро, наложени от Европейски Съюз в границите на три обособени следствия.

Миналия месец Apple разгласи, че ще разреши на европейските си консуматори да теглят приложения, без да минават през личния ѝм магазин за приложения - мярката се ползва в отговор на Закона за цифровите пазари, признат от Съюза. Законът вкарва нови отговорности за колоси като Amazon, Гугъл и Amazon, които имат изключително мощни позиции в контрола върху избора на това какви софтуери и приложения могат да бъдат инсталирнаи на мобилните телефони.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР