Технологичната компания Meta започва нова дигитална кампания в България и

...
Технологичната компания Meta започва нова дигитална кампания в България и
Коментари Харесай

Meta се обединява с български творци за кампания за разпознаване на фалшивите новини

Технологичната компания Meta стартира нова цифрова акция в България и в още няколко други страни от Централна и Източна Европа. Името ѝ е " Факти на фокус “. Кампанията включва сбирка от творби на изкуството, основани от локални художници и създатели, предопределена да помогне на хората да разпознават и да реагират на дезинформация.

Визуалното изкуство може да бъде мощен инструмент за схващане на комплицирани обществени проблеми като дезинформацията. Ето за какво Meta си партнира с художници и графични дизайнери, като,,, и други, с цел да може посредством тяхното творчество да помогне на хората сами да разпознават какво четат, на какво да се доверяват и какво да споделят – както онлайн, по този начин и офлайн.



Като част от самодейността #factsinfocus в България артистите бяха провокирани да употребяват творчеството и креативния си жанр, с цел да споделят препоръки в Instagram профилите си, с които да припомнят на хората, чевинаги би трябвало да ревизират източниците на информация, да внимават за явни правописни или други типове неточности, да се твърдят, че линковете са верни и да ревизират образното наличие за признаци на операция и обработка.

„ Развълнувани сме да разберем по какъв метод създатели от България са показали казуса с подправените вести. В Meta подхващаме съществени ограничения за понижаване на разпространяването на дезинформация в нашите платформи. Част от този развой е да оказваме помощ на нашите общности да научат какво да вършат, когато виждат подправени вести и имаме вяра, че това партньорство може да даде опция на хората сами да вземат решение какво да четат, на какво да се доверяват и какво да споделят – както онлайн, по този начин и офлайн “, сподели Витния Салдава, управител " Публични политики “ на Meta за България.



„ Има един български израз – „ скърпен с бели конци “, който се употребява за неистина, която е толкоз явна, че се откроява като бял конец на черен плат. Илюстрирах тази метафора, с цел да припомня на хората, че е належащо да се обръща огромно внимание на детайлите, когато се четат вести. Ако нещо наподобява съмнително, би било рационално да се ревизира, преди да му се доверим. Бих предложила да погледнете деликатно всички линкове, да проверявате датите и да следите за извънредно форматиране. Мисля, че деликатното четене би помогнало да забележите признаците, че една вест е подправена. “, показа Вяра Бояджиева, един от българските актьори, участващи в акцията.

Желаещите да се срещнат с цифровата сбирка от образно наличие, квалифицирано от локални актьори за акцията " Факти на фокус “, могат да го създадат, а скоро акцията ще може да бъде обсъждана и във Фейсбук и Instagram.

Какво прави Meta за битка с дезинформацията в България

Невярната информация, която постоянно се популяризира непреднамерено, е комплицирано и непрекъснато разрастващо се публично предизвикателство – няма „ магическа пръчица “, която да я предотврати.



Meta отстранява дезинформацията, когато има възможност тя да аргументи непосредствена щета или принуждение. За тази цел компанията работи с самостоятелни специалисти за инспекция на обстоятелствата, за да изобличи всички погрешни изказвания и да ги избута по-надолу във фийда, тъй че да ги видят по-малко хора. Програмата на Meta за инспекция на обстоятелствата от трети страни е най-голямата от всички платформи. Наскоро тя разшири потенциала си за инспекция на обстоятелствата в Централна и Източна Европа в съдействие с над 20 партньорски компании за инспекция на обстоятелства в района. В България Meta си партнира с.

Разберете повече за методите на Meta за справяне с дезинформацията и се запознайте със за различаване на подправени вести.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР