Техните имена, както казва Свещеното Писание, са записани в Книгата

...
Техните имена, както казва Свещеното Писание, са записани в Книгата
Коментари Харесай

Честито! Само Ден След Петровден Празнуват Толкова Много Прекрасни Български Имена!

Техните имена, както споделя Свещеното Писание, са записани в Книгата на Живота. Те са звезди върху българския хоризонт, чието зарево в никакъв случай няма да помръкне.

Неделя на Всички български светии е най-новият, преносим празник в нашия църковен календар. Денят на Всички български светии е неповторим празник. На него Църквата отдава респект към всички исторически персони, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци.

Те са се отличавали с благоверен живот, изповядвали са в цялост Христовата религия и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал заварката сред черква, народ и страна. Българските светци въплъщават националната ни орис, тъй като всеки интервал от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

Освен тези светии, които са маркирани в църковния календар, на българската земя са просияли доста светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите и по-късно до ново време.

По време на османското иго башибозукът е разрушавал и изгарял манастирите и църквите ни, само че вярата на народа ни е била съхранена. Затова на този ден възпоменаваме също безбройните безизвестни свети хора, които проляха кръвта си за запазването на вярата по нашите земи. Този ден е за възхвала и на тези незнайни подвижници, монаси и свети хора, отишли си безшумно и непретенциозно от този свят, които светят със невидима светлина от небесния хоризонт.

Неделя на всички български светии честваме след Неделя на Всички светии - първата след Петдесетница. С възпоменанието им в богослужебния ред се изпросва молитвеното им покровителство и благословение над целия български народ.

През 1954 година Св. Синод на БПЦ постановява втората неделя след Петдесетница да бъде разгласен за ден на Всички български светии. Патриарх Кирил отслужва първата литургия за празника в столичния храм " Свети Седмочисленици ". Това е една от първите огромни начинания на Българската патриаршия, която възвръща своето патриаршеско достолепие единствено една година по-рано – на 10 май 1953 година От тогава Денят на Всички български светии има непрекъснато място в българския църковен календар. Канонизираните за светци българи са 104.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ: Крум, Кочо, Асен, Асена, Асенка, Аспарух, Панайот, Румен, Румяна, Мирослав, Мирослава, Миро, Мирчо, Мирко, Мирка, Мира, Чавдар
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР