Техниката е внесена извън бройките за гласуване, поръчани от ЦИКПоне

...
Техниката е внесена извън бройките за гласуване, поръчани от ЦИКПоне
Коментари Харесай

414 машини готови за подмяна на изборите

Техниката е импортирана отвън бройките за гласоподаване, поръчани от ЦИК
Поне в три склада има от клонингите, от „ Сиела Норма” признаха и за нови 36

Над 2 млн. лв. за „ аварийни части”

На изборите в неделя може да се включат най-малко 400 машини за замяна на вота. Хипотезата изрекоха пред „ Труд” адвокати и специалисти по избирателен развой, които съпоставиха информациите за складирани на разнообразни места в София машини за гласоподаване, които са идентични с тези за вота 2 в 1 на 14 ноември.

Почти седмица след скандалните разкрития, че има 228 машини-фантоми за вота, които са отвън поръчката на ЦИК, само че са в двора на складовете при другите машини, броя на клонингите набъбна до 414. Пред Actualno изпълнителният шеф на „ Сиела Норма” Веселин Тодоров съобщи, че има още 36 машини, които били в склад на компанията, които били за аварийни елементи или за подмяна на цели машини.

За други 150 бройки от техниката за гласоподаване, които бяха открити пък в склад на летището, Тодоров съобщи: „ Това е митницата на аерогарата, митницата на България. Ние отговаряме за това да доставим и да поддържаме машините за гласоподаване и е напълно обикновено тъкмо ние да внасяме в България аварийни машини и части”. Така сметките досега демонстрират, че машините за аварийни елементи, показно в Албания или Грузия (виж карето, б. р.), са 414. „ Ако пресметнем сумата, която се влага в „ аварийни части”, ще излезе, че става дума за малко над 2 млн. лв., защото цената на една машина е към 5000 лева”, разясниха още експерти пред „ Труд”.

Все още не е ясно по кое време ЦИК ще чуе обясненията на шефа на „ Сиела Норма” за вноса на техниката отвън поръчката за вота, а в това време служебното държавно управление дефинира по какъв начин ще се съхраняват добитите над 12 000 машини за гласоподаване, които се употребяват при всички типове избори у нас. Това ще става в подобаващи държавни складови пространства, които дават отговор на нужните условия за температура, осветеност и други условия. До обезпечаването на тези пространства машините за гласоподаване ще се съхраняват в наети от ЦИК пространства - частна благосъстоятелност, и ще се охраняват от Министерство на вътрешните работи.
Борислав Цеков, лекар по конституционно право, пред „ Труд”: Неслучайно на никое място в Eвропа няма машинен избор


Бай Ганьо реши, че е по-умен от цяла Европа и вкара машинно гласоподаване, в случай, че на никое място в Европа не се практикува, а където го имаше (Германия, Ирландия, Холандия) - беше неразрешено. Повериха най-висшия акт на демокрацията на една частна компания и на шепа компютърджии, които не подлежат на действителен надзор.
Особено съмнително е държанието на частната компания. Лъжа е, че машините били за „ аварийни части”. Методическите инструкции на ЦИК не разрешават поправки и промяна на части.

Могат да се сменят хартиените ролки, захранващи кабели, аварийна батерия и параванът. Всички други повреди са „ непреодолими външни обстоятелства” по член 269 от ИК и тогава се гласоподава с хартиени бюлетини. Ако институциите не дадат ясни отговори, това ще срине доверието в изборния развой.
Хронология на обясненията на изпълнителния шеф на „ Сиела Норма” АД Веселин Тодоров


За Албания, Грузия и аварийните елементи

08.11 по NovaNews

Машините са предопределени за наши лични потребности (на „ Сиела Норма”) и не изискуем пояснения за тях. Ако машините бяха разтоварени в склада на ЦИК и в случай че по някакъв загадъчен метод разместени с другите машини, можеше да има съображение за терзания.

08.11 пред БНР в „ 12+3”

Допълнителните 228 машини за гласоподаване са за сервизна и презентационна активност (за Албания и Грузия, б. р., само че там няма избори в околните 6-8 месеци). Сервизната активност е нещо, което бихме правили, в случай че ЦИК ни разпореди категорично. Машини, арестувани в склада с предписание на ЦИК, могат са се употребяват в идните избори единствено в случай че комисията го разпореди.

08.11 пред Българска телеграфна агенция

Тези 228 машини са предопределени за потребности на „ Смартматик” и „ Сиела Норма”, които нямат нищо общо с изборния развой в България. Няма по какъв начин тези устройства да съставляват опасност за операция на вота поради обстоятелството, че те нямат програмен продукт и няма по какъв начин да подменят машините, предопределени за изборите, чиито серийни номера са предоставени на институциите във връзка със узаконяването.

08.11 пред bTV

Тези машини са наши и не са предопределени за изборите, а за сервизна и презентационна активност, която ние правим по разнообразни наши взаимоотношения. Те нямат нищо общо с изборите в смисъл, че няма да бъдат употребени да се конфигурира на тях програмен продукт и да бъдат експедирани с машините, които потеглят в петък за секциите.

09.11 пред NovaNews

Тези машини няма по какъв начин да влязат в изборния развой. Това са машини, които са изпратени преди много време за да се подсигурява обслужването на машините, благосъстоятелност на ЦИК, с цел да можем да подсигуряваме в рамките дневно ремонта или подмяната на машина. Това е главната причина за тази втора партида. Ако тези машини, предопределени за аварийни елементи, се смесят с другите машини, в действителност може да се сътвори терзание.

09.11 пред Актуално

В нашия склад има още 36 машини (след информацията, че има още 150 машини в различен склад). Единствената им цел е да обезпечат аварийни елементи и цели машини за възможна подмяна.
Стефан Янев, длъжностен министър председател: Спекулации е, че има нещо неправилно


Използвам опцията предвид на идните избори да прикани българските жители да бъдат дейни и да упражнят правото си на глас.
Изборите са в основата на демократичния развой.
Трябва да бъдем дейни, виновни и съзнателни, когато участваме в него. По отношение на спекулациите, че има нещо неправилно в подготовката - наблягам, че това са единствено спекулации, които имат за цел да дискредитират изборния развой.
Основната цел е да бъдат демотивирани българските жители да излязат и да гласоподават.
Служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред Генка Шикерова във „ Въпросите”: Не е работа на страната какво ще се прави с тези машини


Това, което в събота се изнесе от Борисов някъде към или пред този склад, не дава отговор на истината в главните елементи. Машините, закупени от българската страна и които ще служат за изборния развой, са в склада. А за тези машини, които са закупени от „ Сиела Норма” като частно сдружение, които са им нужни на тях, ние не можем да кажем нищо повече от този факт - че такива машини са купили.

Твърдят, че тези машини са за техни планове в Албания, в Грузия, където ще вършат демонстрации. Това е тяхна работа, не е работа на нашата страна, заради това те ще създадат с тези машини това, което желаят. Машините, които ще използваме за изборите се охраняват от жандармерията и отделение на Министерство на вътрешните работи.
До тези машини достъп няма никой, тъй че ние ще осигурим потреблението на машините съгласно тяхното предопределение и за операции на тези машини и дума не може да става.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР