Техниката е тествана и в джунглатаМашинното гласуване на изборите за

...
Техниката е тествана и в джунглатаМашинното гласуване на изборите за
Коментари Харесай

Машинното гласуване затрудни роми и възрастни на частичните избори в Благоевград

Техниката е тествана и в джунглата
Машинното гласоподаване на изборите за кмет на Благоевград се оказа проблем за ромите и по-възрастните хора.
В ромската махала се регистрира извънредно ниска изборна интензивност. Хората там споделяха, че са необразовани и не могат да се оправят с машините.

По-възрастни хора съществено се затрудниха с машините. „ От терзание ръцете ми треперят, не зная какво да върша, оплака се 82-годишна жена. В комисиите обаче имаше наложително човек, който даваше инструкции за гласуването без са гледат в екрана на машината. До обяд изборната интензивност бе извънредно ниска и стигна едвам до 10,55%. 65 хиляди благоевградчани имат право на глас.

В 120 от общо 140-те секции се гласуваше единствено с машини, а 54 от секциите бяха с по 2 устройства за гласоподаване. Благоевградчани избираха сред 7 претенденти за кмет. Общо 188 машини бяха употребявани за частичните избори през днешния ден.

Освен в Благоевград, за кмет гласоподаваха и в още 7 кметства. В Сърница спря машина за гласоподаване малко след 10,30 часа. Но по-късно от ЦИК опровергаха изявления в обществените мрежи, че техниката е прегряла и се наложило да се сложат вентилатори в помещението. Росица Матева от ЦИК даде образец, че с такива машини се гласоподава даже и в джунглата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР