Техническо е възможно България да влезе в Еврозоната на 1

...
Техническо е възможно България да влезе в Еврозоната на 1
Коментари Харесай

Дацов: Технически може да влезем в Еврозоната от юли 2024 г., но да не правим сметка без кръчмар

Техническо е допустимо България да влезе в Еврозоната на 1 юли 2024 година дотолкоз, доколкото в случай че вършим една елементарна сметка - различен е въпросът, че я вършим без кръчмар.

Това съобщи пред News.bg Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и някогашен заместник-министър на финансите в държавните управления на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев във връзка отсрочване приемането на България в Еврозоната от 1 януари 2024 година отсега нататък във времето. Припомняме, че откакто публично се отказахме от датата 1 януари 2024 година, служебният финансов министър Росица Велкова сподели, че България може да се опита да влезе в Еврозоната на 1 юли 2024 година
 Велкова нерешително предлага 1 юли, с цел да не загубим задачата Еврозона
Велкова нерешително предлага 1 юли, с цел да не загубим задачата Еврозона

Служебният кабинет ще внесе постоянен бюджет щом 49-ото Народно събрание стартира работа

Дацов изясни, че повода България да не влезе в Еврозоната от 1 януари 2024 година е, че политическите договаряния, които се водеха, бяха саботирани от нежеланието на множеството български политици да подхващат и да вземат решения. Да се надяваме, че това е краткотрайно отсрочване, тъй като става въпрос за 4 проектозакона, които не бяха признати от остарялото 48-о Народно заседание, а това са условия, с цел да може България да бъде поканена в Еврозоната, изключително законът за Българска народна банка, който подсигурява независимостта на банката пред условията на Европейската централна банка. Абсолютно главен закон, само че не стигна времето за тези четири закона, изясни Дацов.

" Еврозоната не е клуб и ние сме задължени по контракта, който сме подписали, влизайки в Европейски Съюз да поставим всички старания, тъй че да отговорим на тези критерии ", уточни икономистът.

Той се надява след предварителните парламентарни избори на 2 април да бъде образуван бързо парламент и даже да се забави избирането на държавното управление, законопроектите да бъде изчистени и инфлацията да намалее доста, с цел да отговаряме и по този критерии. Ситуацията с инфлацията е задоволително рискова и за нито една страна в Европа това не е обикновено положение. Има фактори, които отсрочват просто отсрочват нещата, само че не отместват пътя на България, означи Дацов.
 Радев подлага на критика за
Радев подлага на критика за " опит за влизане в Еврозоната през задния вход "

Сегашната инфлация се дължи на предходни неверни управнически решения съгласно президента

Той разясни, че след 2 април, в случай че в границите на две седмици бъде образувано Народно заседание, до края на април да стартира да работи, може в първите две седмици на май при сформирането на комисиите четирите законопроекта, да бъдат признати. Де факто някъде в средата на месец май тези закони могат да бъдат дефинитивно планове и на 1 юни България да изпрати искане за конвергентен отчет и да влезем в процедурата за отчитане, обясни Дацов каква е процедурата, с цел да може България да влезе в Еврозоната от 1 юли 2024 година

" Напълно това е допустимо (България да влезе в Еврозоната през юли 2024 година - б.р.), само че различен е въпросът за какво трябваше още веднъж по български всичко да вършим в последния миг или да даваме сигнали, че не разбираме какво вършим. Нека да кажем, че казусът с четворната коалиция на последното постоянно държавно управление на Кирил Петков и политиката, която те водеха на огромни дефицити е голям проблем и беше по-голям проблем, който овладяха служебните държавни управления. Проблемите със структурните неща в бюджета не престават да остават и те скоро няма да бъдат като предизвикателство и в случай че не бъде изменена политиката, за тази година ще приказваме за дефицити в бюджета в границите на 6% при оптимални 3%. Едно от нещата, които април-май месец би трябвало да забележим е по този начин наречената конвергентна стратегия на бюджета ", подчертава Любомир Дацов.

Според него ще бъде доста значимо хората да наблюдават какви ще бъдат уговорките на политическите партии по време на предизборната акция. " Лафове от вида " ще ви вдигнем пенсиите, приходите " въобще не важат, а доста ясно би трябвало да се види какви ще бъдат уговорките, политиките и да се подсигурява, че бюджетът ще бъде с естествен недостиг от 3%, въпреки че естественият недостиг е под 2%, а не 3%. Всеки, който каже какви ограничения, по какъв начин ще го направи, с цел да стабилизира обществените финанси ще бъде оня, на който може да му се има доверие - без значение дали ще ни се харесат ограниченията ", разяснява Дацов.
 Пеканов отчаян: Някой продаде мача за еврото
Пеканов отчаян: Някой продаде мача за еврото

Заради Народното събрание България не дава отговор на 2 от 5-те критерия за влизане в еврозоната

Той счита, че би трябвало хората да гледат не какво им разправят политиците, че желаят да им дадат, а каква е действителността и на какво са подготвени политиците да им дадат.

Любомир Дацов обаче не е удовлетворен от скоростта, която върви България, само че пък толкоз можем. Не всички възпитаници са отличници, само че значимо е да завършат, изрази се метафорично той и добави, че в България има партии, които се възползват от човешката нелепост. Както виждаме има най-малко две-три партии, които имат шансове още веднъж да бъдат в Народното събрание, които спекулират със страховете на хората, а след това с страстите, означи икономистът.

Дацов уточни, че в случай че се замислим партиите и политиците са много по-рационални от една огромна част от хората, без значение, че си мислят, че са по-умни от политиците. Винаги се появява някои в живота, който да яхне страховете на хората, да ускори краските и да се възползва от тях. Поради липса на обучение и сантимент са срещу и анти избран тип политика. Политиците, които се появяват, да се опитат и да засилят страховете на групата за еврото, само че самите хора би трябвало да проявят разсъдък и да си зададат естествения въпрос - от 2000-та година има евро в България. " Какви ни ги разправят и ни плашат, че ще пропаднем, пък ще им плащаме? Явно, че това не е истина, само че стига да си зададеш въпроса. Абе по какъв начин по този начин ще стане инфлацията да скочи два пъти единствено, тъй като ще се смени еврото с лв. и няма досегашното евро да се назовава лев, а евро единствено по себе си. Като се зададат тези обикновени въпроси, даже да нямаш обучение и да не си видял свят, обикновената здрава логичност те води до това, че няма нищо ужасно, нито е проблем ", увери Дацов.

Той не вижда обаче да има " мигрантска вълна " от западните страни към България, а непрестанно някои се пробва да се изнесе от България, тъй като на Запад е по-добре. Дават ли си сметка политиците по какъв начин над 1 млн. българи избират да живеят в западните страни, сънародниците ни не се сеща да се върнат назад в България, само че по едно и също време те имат големите проблеми и би трябвало да копират нашия метод на живот, заключи Любомир Дацов в защитна теза за еврото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР