Техническият преглед на автомобила преди първата му регистрация да е

...
Техническият преглед на автомобила преди първата му регистрация да е
Коментари Харесай

Законово предложение: Регистрация на коли да се прави и в частни пунктове

Техническият обзор на автомобила преди първата му регистрация да е в частен пункт, а не в КАТ, планува план на Закон за пътните транспортни средства, който е пуснат за публично разискване, съобщи в. " 24 часа ".
Това в действителност е третият закон, който би трябвало да раздели Закона за придвижване на пътищата, само че планът се бави поради различия сред КАТ и " Автомобилна администрация " (бившата ДАИ). Изненадващото е, че до момента транспортното министерство искаше единствено КАТ да се занимава с този надзор, само че наподобява това върви към смяна. Запазва се обаче наредбата, съгласно която рейсове, камиони и таксита да се управляват и от инспектори от ДАИ.
Първоначалната регистрация на колите, както и издаването на номерата, остават в КАТ, само че първичният механически обзор ще се прави в частни пунктове. С това изобретение се разчита, с изключение на да се понижат опашките и първичните прегледи да бъдат осъществявани по - детайлно.
За да получат регистрация, колите би трябвало да имат механически паспорт, който се издава от тези пунктове, данните от него влизат в указател, който се води от Изпълнителната организация “Автомобилна администрация ”. Информацията, която ще отива в регистъра, е идентификацията на колата, техническата редовност, маркировките по колата и частите ѝ, показанията на километража, данните за поправки и даже за минали произшествия. Когато в пункта се откри подправяне, изтриване или друга намеса в идентификационния номер (VIN) или операция на километража, неотложно се уведомява Министерство на вътрешните работи.
Проектът дефинира и метода за регистрация на тези нови пунктове, както и условията към техническите лица, които работят в тях. Заличават се от регистъра лицата, наети в тези пунктове, когато са позволили издаване на документ при намеса на идентификационните номера на колата или километража. Заличените от регистъра могат да се върнат в него след 5 години. А при следните случаи се лишава позволение да се вършат механически прегледи за първа регистрация - когато разрешението за активност е издадено на база на неистинен документ, прегледът е осъществен от лица, които не са в регистъра, когато пунктът не дава отговор на условията и други.
Регистрацията, прекъсването от придвижване, възобновяване не престават да се правят от Министерство на вътрешните работи. Описани са и случаите, които дават право на служебно преустановяване на регистрацията, в това число при щета на идентификационния номер, само че след решение на съда, както и в случай че три месеца след приключването на периода на периодическия механически обзор автомобилът не е минал нов.
Един месец е срокът, в който този, който е придобил кола, би трябвало да я записва на свое име.
Талонът, или свидетелството за регистрация на автомобила, си остава в две елементи. Първата е за идентификация на транспортното средство и удостоверява правото на предписание на притежателя с транспортното средство. Втората част е отново за идентификация, само че се носи в колата.
За първи път се регламентира и търговията с елементи втора ръка. Сделки с използвани елементи за коли се правят единствено в случай че едно от лицата е търговец, който би трябвало да е вписан в указател. Той се води от кметовете на общините.
Вписани са и условия към мястото на предпазване, самите елементи се продават с комерсиална гаранция. При договорка с тях в дневници се вкарва информация от кое място са добити, идентификационен номер на автомобила, от който са взети, в случай че има подобен, изложение на частта – тип, модел, марка, година на произвеждане, сериен номер. Тези дневници се съхраняват 3 години.
За първи път се дефинират правила и за автосервизите - за тях се вкарват регистрационен режим и условия, с цел да влязат в него. Със закона се вършат и редица нови регистри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР