Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо, даде интервю за Гонг,

...
Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо, даде интервю за Гонг,
Коментари Харесай

Гонзо: Полагаме огромни усилия за развитието на футбола ни, а разни експерти допринасят само с творчество във Фейсбук

Техническият шеф на БФС Георги Иванов-Гонзо, даде изявление за " Гонг ", в което разкри всички позитивни промени, които футболната ни централа е направила за развиването на българските гении.

- Г-н Иванов, в последните седмици много се разяснява едно ваше изявление, което даже доближи до английските медии. Как ще коментирате случилото се от днешна позиция?

- Първо, на всички е ясно какво имах поради. Щастлив съм, че публичният отзив от думите ми е позитивен, защото всички българи желаят в националния тим също да играят българи. Това значи, че посланието ми е било разбрано. Ако погледнете мненията под изявленията в британската преса, ще видите, че и хората там не виждат проблем в това техническият шеф на даден народен тим да желае в този тим да играят представители на тази страна. Кой, по какъв начин и за какво услужливо е изпратил тази информация до Англия, не ми се разяснява. Нека да кажем, че благодаря за услугата, тъй като още един път се убедих, че съм бил прав.

- Тоест, да чакаме единствено българи в националния тим?

- Точно по този начин. За следващ, уповавам се за финален, път ще уточня - Българският футболен съюз се засилва в търсенето на гении с български корени по целия свят, без значение от името и расата им. Онова, което аз, а и почитателите желаят, е да се прекъсне практиката с потреблението на натурализирани чужденци, които просто не осъзнават историята, традициите и тежестта на националната фланелка.
 Английска медия се възмути от Гонзо
Английска медия се възмути от Гонзо

Припомниха за расистките кавги у нас

- Измина една година, откогато сте на позицията механически шеф на БФС. Каква е равносметката ви?

- Оценка не мога да си слагам, само че мога да кажа, че аз и екипът към мен работим поредно, старателно и напълно за гениите в българския футбол да бъдат повече и по-качествени.

- Това ли е главната функционалност на техническия шеф?

- Не. Голяма част от отговорностите ми са свързани и с националните тимове, и с треньорите, и с цялостното развиване на играта в България. Знаете, че на пожар ми се наложи даже да бъда народен селекционер без треньорски щаб, само че когато си поел толкоз значим ангажимент, си задължен да вършиш всичко в името на българския футбол. Най-важно за мен обаче бе това, което свършихме за развиването на детско-юношеския футбол дружно с основния ни методист Лъчезар Димов - мой персонален " трансфер ", който ден след ден потвърждава качествата, добити на най-високо равнище в Германия.

- Какво съответно направихте в тази посока?

- Всичко, което вършим, следва признатата единомислещо тактика на БФС. В нея една от главните 6 точки е основаването на система за развиване на гении - и когато всякакви " специалисти " тръбят, че нямаме тактика или проект за деяние, ми става смешно. Времето, напъните и ресурсите, които сме изразходвали единствено за една година, са големи. И всички клубове, треньори и хора във футбола всекидневно виждат това и могат да го потвърдят. Аз бих попитал тези " специалисти " по какъв метод те са съдействали за българския футбол, с изключение на с творчество във фейсбук.

- Споменахте, че работата ви може да бъде доказана от футболните хора...

- Абсолютно. Проведохме голям брой срещи в цялата страна на тематика развиване на детско-юношеския футбол. Обсъждахме промени в разпоредбите в детските възрасти, защото желаеме футбол, освободен от правила и ограничавания и без да се преследва резултат непременно. Искаме децата да обичат играта, по този начин както ние я обичахме. Затова и променихме много правила след диалози с футболните хора. За нас като федерация, тяхното мнение е най-важно.

- Как реагират клубовете на тези промени?

- Много позитивно. Това се дължи на усъвършенстваната връзка сред федерацията и тях. Само през предишния месец да вземем за пример въведохме нова платформа, посредством която клубовете ще получават подробна информация за всичко, което се е случило с техните състезатели, до момента в който са били с националните тимове - тренировки, натоварвания, медицински индикатори, признати добавки и така нататък Това е нещо революционно за България.

Също по този начин обновихме онлайн академията, която е безвъзмездна и налична за всички треньори и клубове. В нея има тренировки, извършения, видеа, дневници, статистики, от които всеки треньор може и би трябвало да се възползва. В скоро време ще прибавим препоръки в сферите на диетология, логика на психиката, кондиция и други, с цел да може да създадем единна методика за работа във всяка възрастова група.

- Кога обаче смятате, че всичко това ще даде забележим резултат?

- Не мога да се наема с съответен период, само че съм уверен, че вярната и поредна работа няма по какъв начин да не докара до триумф. Ето да вземем за пример - едно от най-важните неща, които направихме, е обвързвано с най-малките ни набори. Всеки месец организираме лагери по райони, където гениите ни до 14 година работят по един и същи метод и с общи игрови правила, получават и теоретични лекции и образование.

В края на всеки полусезон организираме шампионат сред районите, посредством който формираме първата национална гарнитура U15. Тоест имаме информация за всички най-талантливи деца и ги възпитаваме във философия, която да пренесат с изкачването във всяка последваща възрастова категория.
 Стоилов: Гонзо е легенда и подобен ще си остане, при нас също има играчи с различен цвят на кожата
Стоилов: Гонзо е легенда и подобен ще си остане, при нас също има играчи с различен цвят на кожата

Трябва да сме по-безупречни във фаза отбрана, споделя Мъри

- Как тъкмо следите развиването на тези гении?

- Първо, увеличихме броя на скаутите, с цел да обхванем допустимо най-вече мачове и футболисти. Освен това, създадохме подробни профили на всички национали и проектонационали, с цел да можем да проучваме развиването им. Знаете, че направихме промени в Наредбата и позволихме на елитните клубове да имат обединения и в Трета лига, с цел да могат от ден на ден млади гении да се пробват в конкурентна среда, в същински мъжки футбол. Сигурен съм, че това са стъпки в доста вярна посока.

- Миналата седмица се случи невиждано обединяване сред трите най-големи отборни спорта у нас. Каква е концепцията на този план?

- Да бъдем в звук с целия свят, който от дълго време разчита на спортната просвета. Ние към този момент използваме най-модерни технологии - освен в мъжкия народен тим, само че във всички младежки и юношески гарнитури. Тези неща са извънредно значими и в подготвителния развой, тъй като ти дават най-точен взор върху положението и опциите на спортистите, само че и в игрова конюнктура, когато търсиш бързо решение на даден проблем.

В баскетбола и във волейбола, с всичките им разлики, сходна технология също е наложителна, и се веселя, че мощните хора във федерациите се съгласиха да се обединим. Тепърва ще развием обща тактика за въвеждане на спортната просвета и сме сигурни, че това е основно за българския спорт. Самият факт, че футболът, баскетболът и волейболът са дружно, би трябвало да приказва задоволително за значимостта на този план.

- След един месец националният тим започва евроквалификациите. Оптимист ли сте за възможностите за класиране?

- Няма по какъв начин да бъда на тази позиция, в случай че не съм оптимист. Ние като федерация вършим безусловно всичко, с цел да осигурим условия на националния ни тим. Имам цялостно доверие на Младен Кръстаич в избора му и методите на работа, както на него, по този начин и неговия екип. През предходната година се видя проблясък, а в този момент би трябвало да създадем идната крачка. Групата не е лесна никога, само че и ние имаме своите шансове. Вярвам, че този млад тим има бъдеще, нека го потвърди още тази година.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР