Техническият директор на БФС Георги Иванов даде интервю за колегите

...
Техническият директор на БФС Георги Иванов даде интервю за колегите
Коментари Харесай

Гонзо: Обявяваме новия селекционер на 28 юли! На мен Бербатов не може да ми бъде лидер

Техническият шеф на БФС Георги Иванов даде изявление за сътрудниците от " Блиц ", в което разкри няколко любопитни неща. Водят се договаряния и с чужденец за народен селекционер, а неговото име ще бъде оповестено на 28 юли. Гонзо призна, че в последните два месеца има нови сигнали от УЕФА за съмнителни мачове с българско присъединяване. Държавата обаче не подхваща никакви ограничения. Георги Иванов приказва за случая, който Тодор Неделев претърпя в грузинската столица Тбилиси, и поздрави футболистите за държанието им след злополуката.

- Г-н Иванов, по кое време ще научим кой е новият селекционер на България?

- Президентът Борислав Михайлов сподели, че в края на юли ще обявим кой ще бъде треньор. Това ще се случи на Изпълкома. В момента текат диалози и обсъждаме кандидатури с техническия екип, с който би трябвало да изберем кой ще бъдат претендентите за треньор и на 28 юли Изпълкомът ще вземе крайното решение кой ще води България.

- Има ли вид БФС да избере чужденец за народен селекционер?

- Да, съществува и подобен вид. Много е значимо да отсеем верните претенденти - дали ще е българин или чужденец, за нас е значимо да бъде човек, който има дълготрайна визия по какъв начин ще развие тима.

- Това, че има вид да бъде чужденец, е вест. Какво ще бъде преимуществото на чужденеца пред българина, с цел да поеме националния тим?

- Ако би трябвало да бъда съответен, считам, че има и положителни български треньори. Аз не споделям, че ще бъде чужденец, а че обсъждаме кандидатури на чужденци. Не бързаме с избора на треньор, с цел да може да се вземе най-правилното решение. Всички треньори, към които имаме интерес, ще преминат първо през изявление, с цел да разберем вижданията им, ние да ги срещнем с това по какъв начин би трябвало да бъдат структурирани националните тимове. Също е доста значимо какви ще бъдат разпоредбите и условията. Мога да кажа за себе си, че до момента в който съм състезателен шеф или механически в БФС, както се води, футболисти, които не играят в клубовете си или са контузени, повече няма да бъдат викани. Защото този провал, който се случи в Разград със Северна Македония и Грузия, беше това, че 5-6 футболисти бяха играли дълго време, физическата им подготовка беше пагубна. Четири-пет индивида бяха контузени, което е напълно друго, когато приказваме за народен тим, където динамичността на мачовете е по-различна, в сравнение с като играеш в шампионата. Когато на 3-4 позиции играчите не могат да изпълнят тактическите инструкции в офанзива и отбрана, в последна сметка се получава тази злополука, която се получи със Северна Македония и Грузия в Разград.

- Как се разделихте с Ясен Петров и каква е оценката ви за работата му с тима?

- С Ясен Петров съм работил и преди. Той е извънредно правилен човек, със самочувствие и добър треньор. Човек, който има героизъм и след мача с Грузия в Разград си подаде оставката. Но не считам, че той има главната виновност. В последна сметка ние заварихме играчи в националния тим, които бяха неподготвени физически. Може би изборът ни, селектирането на играчи, не беше най-правилното - с контузените и тези, които не са играли. И изцяло обикновено, в първия ден като видях функционалните резултати на тима, знаех, че нещата няма да бъдат такива, каквито искахме да бъдат.
 Марто Петров с тежки думи за Гонзо и Лечков
Марто Петров с тежки думи за Гонзо и Лечков

Ето какво сподели Петров

- Как видяхте тима от близко? Какво беше настроението в съблекалнята? Футболистите потиснати ли са душевен? Има ли някакъв срив в тима?

- Това беше първият ми досег с националния тим. Когато те имаха контролни мачове в Катар, аз бях с юношите до 17 години в Португалия. Видях много неща, които ще променим. Сега ще назначим двама кондиционни треньори. Те ще работят извънредно доста и ще гледат единствено физическата форма на играчите. Ще наблюдават резултатите им в мачовете на клубните им тимове. Важното е да създадем една група от играчи, които да се наблюдават и селектират. Да се знае какви са изискванията и по какъв метод ще работят. Същото значи и за треньора. Всички национални селекционери - имаме 13 тима с женския футбол, мини футбола и плажния футбол. Много е значимо да съставим критерии, по които да се работи и да имаме надзор. Аз, откогато станах шеф, нещата се трансформират. Правим много неща за развиването на футбола. Договорът го подписах януари и всичките тези неща, които ще променяме, бяха в тези шест месеца, тъй като нищо не можеш да промениш по средата на сезона.

- Заявихте, че футболистите, които не играят в клубовете си, няма да бъдат викани в националния тим, без значение от имената им. И прозвучахте много изрично. Ще се намерят ли обаче задоволително такива поради обстоятелството, че в българските клубове се притеглят много чужденци и нашите все по-малко играят?

- Да, изборът ни е стеснен, само че в последна сметка БФС работи, с цел да основава правила, които да основават футболисти. Националният селекционер работата му е да селектира играчите. Работата в клубовете е доста значима. Те носят отговорност за спортната форма на играчите. Когато един футболист не е в добра форма и не играе дълго време, той няма по какъв начин да бъде потребен на националния тим. Нито един футболист не може да играе на високо равнище, в случай че не е квалифициран физически.

- Обявихте, че ще има двама кондиционни треньори. Само за мъжкия отбор ли ще работят или и за младежкия?

- Говорим за представителния ни отбор. Ще създадем екипи за всички национални тимове, нещата ще бъдат стиковани. Изграждаме механически екип, който в този момент ще работи извънредно доста с 13-14-годишните. Ще създадем зони в регионите Пловдив, София, Варна, Бургас, Велико Търново, където всяка седмица ще събираме най-хубавите момчета - 13-14-годишни. Ще се образоват на съществени неща - тактически, механически, кондиционно. За да може след 2 години работа, когато към този момент са на 15 година, да продължат по програмата, по която са работили. Всички треньори в националните ни тимове към този момент ще работят по единна стратегия. Ние не можем да задължим клубовете да работят по нея - тази, която ние в БФС сме изготвили. Но ние желаеме да изградим жанр на националния тим, който след 2, 3 или 4 години ще даде резултат. Това го вършим, с цел да има единна методика, с цел да може от най-малките до най-големите да знаят условията, с цел да може преходът към мъжкия народен тим по-плавен.

- Има обаче огромен проблем, болният проблем в българския футбол - многото чужденци. Как ще бъде оздравял той?

- Ние не желаеме да пречим на клубовете, а да им оказваме помощ. Но в последна сметка един професионален клуб въз основата на европейското законодателство може да си разреши да играе с 11 хървати или 11 румънци. Не можем да ги спрем. Също под предпочитание на клубовете се съгласихме да има петима чужденци, които да могат да играят. Отборите дават техните доводи, че футболистите, които са отвън Европейски Съюз, първо са по-евтини като заплати. Второто нещо е, че могат откакто играят при тях една-две години, по-късно да бъдат продадени. Аз също не адмирирам това, че има толкоз доста чужденци. В последна сметка, с цел да изградиш един гений, би трябвало доста време. По-лесното е да вземеш един чужденец на 23-24 година с трансферна сума, ще излезе по-евтин. Много президенти в българските клубове не идват с дълготрайна тактика - по какъв начин мислят да развиват клуба, школата. Те желаят моментни резултати. Затова най-големият проблем в българския футбол е при юношите, които не могат да преминат прехода от юношеския към мъжкия футбол. Таланти не липсват. Ето, преди два месеца играхме на европейско състезание за юноши до 17 година Проблемът е по какъв начин клубовете развиват и постановат личните си фрагменти.
 Гонзо даде обещание голям брой промени в националния тим, резултати щяло да има след 4-5 години
Гонзо даде обещание голям брой промени в националния тим, резултати щяло да има след 4-5 години

" Първо би трябвало да си подредим къщата от вътрешната страна "

- Докога ще продължи шумотевицата и сапуненият сериал, както е именуван от доста хора, Бербатов и БФС?

- Шумотевицата те я основават, техният прославен екип. Мартин Петров подлага на критика. Целият им екип го прави. Критикуват и дават конференция преди мачовете на националния тим. Играл съм с тях, двама от тези трима се отхвърлиха тъкмо поради рецензии към националния тим. Много е тъпо, когато ти си го изпитал на гърба си и си се отказал поради това, че са те подлагали на критика, в същия миг преди мач на националния тим излизаш и даваш конференция, критикувайки президент, треньори, футболисти. Лично на мен това не ми пречи, дори се развличам на техните конференции. Но това пречи на работата на футболистите и треньорите. Заради това от време на време отвръщам остро. Ако се отнасят по същия метод, отново ще отвръщам по същия метод. Аз нямам искания към тях. Те са претенденти за президент. Но претендент за президент си тогава, когато има конгрес. Конгресът, в случай че е след 3 години, тогава какъв претендент си. Има съд, който ще дефинира дали ще има конгрес след три месеца, след три години. В последна сметка на последния конгрес 400 клуба дадоха доверието си на Борислав Михайлов. Само един клуб имаше, който беше срещу. Това, което тези момчета желаят да създадат, да си изложат програмата, вижданията, които имат за футбола, по какъв начин считат да го развиват. И тогава към този момент хората да преценят дали те са по-добри от актуалното управление. До момента не съм чул нищо съответно по какъв начин и какво ще създадат. Да, събират там някакви хора - 200 индивида от аматьорските клубове, изясняват някакви неща, множеството от които не са правилни. Имат предпочитание за власт, само че не са готови за това нещо. Не са се сблъсквали с действителните проблеми, единствено са ги чували. Няма по какъв начин да водиш политика с президенти на клубове, които дават по 15-20 милиона. Другият метод е да си направиш някакви закони, нещо сходно на това държавно управление - не го интересува по какъв начин ще се реагира - дали нагоре или надолу, вършат се някакви сметки и най-после злополуката е наложителна.

- С Бербатов се познавате от много време, бяхте и противници в Левски и ЦСКА, бяхте и съотборници в националния тим. Познавали сте го и отвън микрофоните, отвън терена. Тогава беше ли момче, което да се стреми да бъде първи, да гони властта?

- Не желая да разясня такива неща. Към Бербатов, Мартин и Стилиян Петрови изпитвам почитание. Нещата, които те направиха последния месец, когато националният ни тим беше на лагер, с конференциите си пречеха на българския футбол. Никога няма да ги атакува, в случай че те имат предизборна акция и афишират нещата си на клубовете, само че в случай че има конгрес. При състояние, че подобен не е разгласен, а всеки ден да излизаш по вестниците и да приказваш срещу футболистите, треньора и президента, не го разбирам това нещо. Не можеш да кажеш, че си патриот. Такива патриоти и родолюбци, които желаят България да загуби, сме ги виждали доста. Не считам, че тези момчета би трябвало да бъдат в този филм. Когато играхме дружно, беше друго. Имахме много футболисти, от които всеки от тях може да бъде водач. На мен Бербатов в никакъв случай не може да ми бъде водач, само че в последна сметка пък може да се е вживявал като подобен. При тях всичко е фантазия. Обясняват непрекъснато, нападат нещо. Да, ние е обикновено да сме подложени на напън. Ние защо да ги подлагаме на критика - за персоналния живот ли? Аз в никакъв случай не бих го направил, даже и да зная нещо за персоналния им живот. А те стартират да ги смесват, което е доста неприятно.

- Коментарът ви за кошмара с Тошко Неделев, вие бяхте в Грузия, преживяхте го...

- Много противен случай. Пожелавам на Тошко да се оправи, отново да бъде същия футболист, отново да ни радва. Но нещото, което ми направи усещане, споделих го с тима незабавно по-късно, ще го споделя и на вас - в тъмния тунел, в тази ужасна конюнктура след злополуката, всички работиха като бойна група. Всички момчета от националния! Всички хукнаха да оказват помощ на Тодор, на доктора, на полицията, на колата за спешна помощ... Казах им, че съм горделив с тях, тъй като в тази тежка конюнктура демонстрираха, че са колектив. А това беше доста по-тежко прекарване - по-тежко и от най-голямата загуба по време на мач. Казах им, че реагираха като тим, и че желая да видя това и против Грузия. Горд съм с това, което направиха.

- На 2 юли навършвате 46 години, вършиме ли си равносметка на постигнатото в персонален и професионален проект. И има ли неща, за които съжалявате и коя е най-голямата ви победа на терена и отвън него?

- Равносметките си ги върша самичък за себе си. Не е нужно да изяснявам какво съм постигнал като футболист, началник или в персоналния живот. Това не е най-важното. Обичам да работя, обичам футбола и не го виждам тъкмо като работа. Ясно е, че работата ми в този момент в БФС е доста по-отговорна от всичко, които съм правил досега. Искаме доста неща да променим, само че не може всички да стане незабавно. Нещата стават последователно. Променихме, да вземем за пример, подготвителните обезщетения, с които дребните клубове имаха много съществени проблеми. Сега към този момент от 12 до 16 година ще се заплаща дейно и по-късно към този момент отново ще се заплаща такса отплата. Така че дребните школи, които работят с 12-16-годишни, също ще получават отплата, когато продадат състезател от тази възрастова рамка. Това е направено за да може да подтикваме дребните клубове и школи да имат желанието да създават играчи. От количеството би трябвало да намерим качеството. След като имахме проблем с това държавно управление, което сега не знам - има ли го, няма ли го, имах концепция да беседваме с министъра на културата, на образованието, с цел да организираме учебни шампионати, шампионати, с цел да може през всеобщия спорт да се влиза в професионалните клубове - дали футбол, тенис, баскетбол, приказваме за всички спортове. Нужно е да имат основата - от 7 до 10 година да имат физическа интензивност и по-късно към този момент да влизат в професионалните клубове, които да ги развиват. Ние това нещо го нямаме. Идва комисар от УЕФА, който ме пита какво вършим в детските градини - от 4 до 6 година Казваме му " нищо ". От 7 до 10 години в учебните заведения отново нищо. И той прави един кръст и сподели " половината път сте го изпуснали ". Как да приказваме, откакто, примерно, на министъра на спорта не сме му симпатични. Независимо кой ще бъде министър на спорта, той би трябвало да е неутрален и да разбере, че той е да оказва помощ на спорта, а не да му пречи. Държавата би трябвало да помогне. БФС не може да прави бази и игрища, ние можем да оказваме помощ на клубовете с построяването на терени. Когато слушаме някакви неща, че да вземем за пример имало някакъв клуб упрекнат в " черно тото ", ние сме предали всичко към полиция, към органите, които би трябвало да проверяват. След като страната нищо не прави да проверява тези случаи, ние - БФС, не сме орган, който примерно аз да отида и да подпитвам президентите и футболистите дали са продали мача.

- Има ли такива сигнали?

- Има, дори неотдавна спортният министър сподели, че има подобен сигнал. Той е към страната, тя би трябвало да се намеси. Аз съм " за ", в случай че има такива хора, които да продават мачове и играят тото, да бъдат осъдени до живот. Защото това е гибел за футбола. И в случай че те имат някакви сигнали, страната да стартира да ги проверява. Има сигнали от УЕФА, които ни ги изпращат на БФС, както и до органите, които би трябвало да проверяват.

- Колко такива сигнали са постъпвали последните два месеца?

- Последните два месеца са към 3-4 случая. Дошли са при нас, ние сме ги предали, а органите, които би трябвало да проверяват, не правят нищо. И излиза спортният министър и споделя, че има мач, който е подаден от УЕФА. А ти си човек, който би трябвало да проверява. Всичко би трябвало да се направи по този начин, че клубовете да стартират да създават играчи, да ги развиват, да стартират да играят в мъжкия футбол и тогава ще играят повече българи. В школите по този начин се работи, че доста огромна част от футболистите - от 13 до 18 година, не се натъртва на физическата подготовка. Футболистите са спортисти, би трябвало да имат скорост, мощ... В клубовете всеки работи както желае.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР