Техническият директор на БФС - Георги Иванов даде интервю няколко

...
Техническият директор на БФС - Георги Иванов даде интервю няколко
Коментари Харесай

Георги Иванов обяви новата политика и целите на националния отбор

Техническият шеф на БФС - Георги Иванов даде изявление няколко дни преди заминаването на националния тим за влиятелното турне в страната - хазаин на Световното състезание тази година.
Гонзо показа, че контролите с Катар и Хърватия са от значително значение, защото са генерална подготовка за извънредно значимите борби при започване на юни, когато стартираме присъединяване си в Лигата на нациите. Бившият национал даде да се разбере, че там задачата е единствено една – първо място в групата.

Той похвали младите български футболисти от юношеския народен тим, които записаха победи против Сърбия и Хърватия.

- Г-н Иванов, след няколко дни мъжкият народен тим отпътува за влиятелно турне в страната – хазаин на международното състезание тази година. Какви са упованията Ви за контролите с Катар и Хърватия?

- На първо място поканата да участваме в този мини-турнир е показателна, че българският футбол има добра известност в света – ще играем освен с домакина на Мондиала, ами и с настоящия международен вицешампион, което е голяма чест. Що се отнася до упованията – чакам Ясен Петров и избраниците му да се показват на равнище, защото това ще бъде генерална подготовка за извънредно значимите борби при започване на юни, когато стартираме присъединяване си в Лигата на нациите. Знаете, че там задачата е единствено една – първо място в групата.

- Ясен Петров към този момент разгласи разширения си състав, а в него личат някои забавни имена – наред с дебютантите, са привикани и играчи от младежкия народен отбор…

- И това е изцяло в реда на нещата. Когато даден футболист, без значение на каква възраст е, показва задоволително положителни качества, с цел да бъде извикан в мъжкия народен тим, той би трябвало да попадне там. Тук става дума освен за Мартин Минчев, който се показва на равнище в един от грандовете на Централна Европа, само че и за Доминик Янков, и за Светльо Вуцов.

Футболната пирамида задължава да се работи по този метод, а образци има на всички места – с надарени играчи, които прескачат даже по една-две възрастови групи, защото демонстрират нужните качества за най-високо равнище. Мое мнение, а и на цялото управление на БФС, е че главната цел пред юношеските и младежките гарнитури би трябвало да бъде да приготвят футболисти за „ А “ националния тим, по тази причина и въведохме унифицирана тактическа сграда за всички сформира, както и правила, които би трябвало да се следват.

- За какви правила тъкмо става въпрос?

- За вътрешен устав, който няма по какъв начин да ви споделя, само че който важи за всички треньорски щабове, без значение дали става дума за представителния отбор, или за най-невръстните юноши. Идеята, която от дълго време анонсирахме, е във всичките ни тимове да се играе с една и съща философия, с цел да може прекосяването на играчите от една в друга възраст да се случва оптимално дейно. Когато на Ясен Петров, да речем, му липсва ляв краен бранител, той да може да „ бръкне “, нагледно казано, в младежките или юношеските сформира, а определеният от него състезател да знае какво тъкмо ще се изисква от него.

- Тоест, българските национални тимове ще копират Аякс и Барселона?

- Не копираме никого. Това си е принцип на работа във всички водещи клубове, а и федерации – единствено погледнете по какъв метод се случва преходът сред възрастите в Германия да вземем за пример. Ето това би трябвало да се наложи и у нас – и съм уверен, че ще бъде от изгода както на треньори, по този начин и на футболисти.

- В края на март значими мачове ще имат освен мъжете, само че и други национални гарнитури…

- Точно по този начин – и приканвам да им се обръща уместно внимание! Юношите до 17 години ще вземат участие в Елитен кръг за класиране на европейско състезание, а това е нещо извънредно съществено! Самият факт, че тимът на Данчо Петков победи Сърбия на техен терен, а също и Хърватия, е сладкодумен. Все отново приказваме за две от най-продуктивните школи в света! Постоянно се повтаря по какъв начин в детско-юношеския ни футбол не се случва нищо, само че на инат на това единствено след две седмици България може да има младежки тим на европейски финали, а това май минава сред капките! Затова още веднъж приканвам да гледаме в случай че не положително, то най-малко обективно на нещата. Младежкият народен тим до 21 години също има съществени тествания в квалификациите, където за жалост нямаме кой знае какви шансове. Но аз постоянно съм казвал, че когато играеш за България, примирение няма! Още повече, че в състава има извънредно качествени единици – Вальо Антов, Филип Кръстев, Виктор Попов към този момент са играли и за мъжкия тим, настрана имаме огромни гении като Джаспър от Хибърниън и Слави Станков от Валядолид…

- Наблюдава се наклонност да бъдат селектирани играчи с български паспорти от чужбина – приоритет ли е това за БФС?

- Разбира се! Според мен даже се закъсня с образуването на това скаутско звено. Знаете по какъв начин работят други страни освен от нашия район.
България има голяма диаспора по целия свят. Затова и сме в непрекъснат контакт с други федерации и съгледвачи, с цел да открием тези деца, които са първо или второ потомство емигранти, и да ги използваме повишение на равнището на националните ни тимове. Джаспър и Слави са съвършени образци, Йоан Стоянов от Израел – също. При юношите до 15 години, които действително са си деца, също има забавни имена от много известни задгранични тимове.

- Ако още веднъж си приказваме за националните тимове при започване на април, какъв ще е тонът на диалога?

- Положителен – уверен съм! Вярвам, че юношите на Йордан Петков ще съумеят да се класират на европейско първенство; искам триумф на младежите до 21 години и на юношите до 19 години, които също имат контролни срещи, пък по отношение на мъжете – имам цялостно доверие на Ясен Петров и щаба му и считам, че ще показват почтено България!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР