ТЕХЕРАН, Иран (AP) — За иранците, подкрепящи теокрацията в страната,

...
ТЕХЕРАН, Иран (AP) — За иранците, подкрепящи теокрацията в страната,
Коментари Харесай

Бомбени атентати са ударно събитие за иранския генерал Касем Солеймани, сенчеста фигура, убита през 2020 г. при нападение с дрон на САЩ

ТЕХЕРАН, Иран (AP) — За иранците, подкрепящи теокрацията в страната, чиито икони след Ислямската гражданска война са сурови духовници, военачалник Касем Солеймани представляваше известна фигура на национална резистентност в лицето на четири десетилетия на напън от Съединени американски щати.

За Съединени американски щати и Израел той беше фигура в сянка, командваща прокси силите на Иран, виновни за бойци в Сирия, подкрепящи президента Башар Асад и за гибелта на американски бойци в Ирак.

Солемани оцеля в ужаса на дългата война на Иран през 80-те години с Ирак, с цел да поеме контрола над елитните сили Кудс на Революционната армия, виновни за акциите на Ислямската република в чужбина.

Сравнително незнаен в Иран до американската инвазия в Ирак през 2003 година, известността и мистиката на Солеймани набъбнаха, откакто американски чиновници приканиха за убийството му. Десетилетие и половина по-късно Солеймани се трансформира в най-разпознаваемия пълководец на бойното поле на Иран, пренебрегвайки апелите да влезе в по...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР