Иран привика швейцарски дипломат във връзка с изземването от САЩ на ирански суров петрол, който сега е на пристанище в Хюстън

...
ТЕХЕРАН, Иран (AP) — Иран привика швейцарски дипломат във връзка
Коментари Харесай

ТЕХЕРАН, Иран (AP) — Иран привика швейцарски дипломат във връзка с очевидното изземване от САЩ на ирански суров петрол от кораб който е престоял месеци край Тексас, каза официален представител в понеделник, тъй като петролът сега изглежда е акостирал в Хюстън. на борда на танкера Suez Rajan, който беше затънал в по-широкото напрежение между САЩ и Ислямската република. Това е дори когато Техеран и Вашингтон работят за търговия на милиарди долари със замразени ирански активи в Южна Корея за освобождаването на петима ирански американци, задържани в Техеран.

Иран се опитва да избегне санкциите и да продължи да продава своя петрол в чужбина, докато САЩ и техните съюзници конфискуват товари от 2019 г., след като ядреното споразумение на страната, позволяващо търговията, се срина.

Говорейки с журналисти в понеделник, Канаани каза, че Техеран е извикал шарже д'афер Посолството на Швейцария в Иран изрази „силно възражение“ срещу конфискацията на петрола от страна на САЩ. Швейцария се грижи за интересите на Америка в Иран след кризата със заложниците в посолството на САЩ през 1979 г.

Коментарите на Канаани също признаха, че петролът е ирански.

„Темата е конфискуването на ирански петрол пратка от САЩ... е напълно непродуктивно действие", каза Канаани. Той каза, че правителството на САЩ, от една страна, проявява интерес към директни преговори, за да проправи пътя за подновена ядрена сделка, а от друга налага нови санкции и залавяне на петрол.

Държавният департамент на САЩ не отговори веднага на искане за коментар.

Сагата около Суец Раджан започна през февруари 2022 г., когато групата Обединени срещу ядрения Иран каза подозираше, че танкерът превозва петрол от иранския остров Харг, основният терминал за разпределение на петрол в Персийския залив.

Месеци наред корабът престоя в Южнокитайско море край североизточното крайбрежие на Сингапур, преди внезапно да отплава към Мексиканския залив без обяснение. Анализаторите смятат, че товарът на кораба вероятно е бил конфискуван от американски служители, въпреки че в понеделник все още няма публични съдебни документи, свързани с петрола.

На 20 август Suez Rajan започна да прехвърля своя петрол до танкера MR Euphrates, показват данните от проследяването на кораби, анализирани от Асошиейтед прес. В понеделник данните показаха, че MR Euphrates е акостирал в Хюстън на голям петролен терминал, вероятно подготвяйки се да изхвърли суровия петрол, който превозва от Suez Rajan.

Базираната в Лос Анджелис частна инвестиционна компания Oaktree Capital Management притежаваше Suez Rajan до края на май, когато беше погълната от гръцката фирма Empire Navigation. MR Euphrates също е собственост на Empire, която не отговори на искане за коментар в понеделник.

Откакто Suez Rajan се насочи към Америка, Иран залови два танкера близо до Ормузкия пролив, включително един с товарен за американската петролна компания Chevron Corp. През юли висшият командир на военноморската част на Революционната гвардия заплаши с по-нататъшни действия срещу всеки, който разтоварва Suez Rajan, като държавните медии свързват последните конфискации със съдбата на товара.

Иран 2015 г. ядреното споразумение със световните сили го видя да си възвърне способността да продава петрол открито на международния пазар. Но през 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп едностранно се оттегли от споразумението и наложи отново американските санкции. Това затръшна вратата на голяма част от доходоносната търговия със суров петрол на Иран, основен двигател за икономиката и правителството му. Освен това започна лов на котка и мишка за ирански петролен товар – както и серия от ескалиращи атаки, приписвани на Иран от 2019 г. насам.

Забавянето на разтоварването на товара на Suez Rajan се превърна и в политически въпрос за администрацията на Байдън, тъй като корабът беше престоял месеци в Мексиканския залив, вероятно поради опасенията на компаниите от заплахата от Иран.

Американският флот увеличи стабилно присъствието си през последните седмици в Близкия изток , изпращайки USS Bataan с войски и самолети през Ормузкия пролив и обмисляйки поставянето на въоръжен персонал на търговските кораби, пътуващи през пролива, за да попречат на Иран да завладее допълнителни кораби.

___

< p>Gambrell съобщи от Дубай, Обединени арабски емирства.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР