Техеран е готов в рамките на няколко дни да възобнови

...
Техеран е готов в рамките на няколко дни да възобнови
Коментари Харесай

Иран възобновява до дни преговорите по ядрената програма

Техеран е подготвен в границите на няколко дни да възобнови преговорния развой за нуклеарното съглашение, съобщи иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан на конференция след диалози с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Техеран.

Информацията бе доказана и от европейския посланик незабавно след края на двучасовите диалози с Амир-Абдолахиан на втория ден от необявеното авансово посещаване в Ислямската република.

" Проведохме дълъг, само че позитивен диалог по отношение на световното съдействие сред Иран и Европейски Съюз ", съобщи иранският външен министър. " Ще се опитаме да разгадаем проблемите и разликите посредством договарянията, които скоро ще бъдат обновени. "

Иранското нуклеарно съглашение виси на косъм от 2018 година, когато тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп едностранно се отдръпна от него и стартира да постанова съкрушителни стопански наказания на върлия зложелател на Америка.

Администрацията на настоящия президент на Съединени американски щати Джо Байдън се стреми да се върне към съглашението, заявявайки, че това би бил най-хубавият път с Ислямската република.

Преговорите започнаха през април предходната година, само че през март 2022 година бяха прекъснати заради различия сред Техеран и Вашингтон, изключително във връзка с настояването на Иран Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война да бъде изваден от американския лист на терористите.

Министърът акцентира, че за държавното управление е доста значимо „ Иран да се възползва в оптималната степен от икономическите преимущества на съглашението “.

„ Ще се стремим да разгадаем несъгласията по пътя на договарянията. Надяваме се, че този път Съединени американски щати ще подхващат действителни стъпки за привършване на договарянията “, означи той.

Според координатора на Европейски Съюз за договарянията Енрике Мора в навечерието на пътуването на Борел американският представител по въпросите на Иран Робърт Мали по време на вечеря с ръководителя на дипломацията на Европейски Съюз е " удостоверил уговорката на Съединени американски щати да се върнат към съглашението ".

" Оставаме ангажирани с пътя на смислената дипломация, като се консултираме с нашите европейски сътрудници ", написа Мали в Туитър.

Франция, една от шестте международни сили, които договориха съглашението от 2015 година, прикани в петък Иран да " се възползва от тази дипломатическа опция за привършване в този момент, до момента в който това към момента е допустимо ".

В четвъртък Амир-Абдолахиан съобщи, че Иран е " сериозен " във връзка с постигането на съглашение, като в същото време прикани за " натурализъм от американска страна ".

Ядрената договорка, реализирана с шестте огромни сили - Англия, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединени американски щати - даде на Иран облекчение от глобите в подмяна на гаранции, че няма да може да създаде атомно оръжие.

Иран постоянно е отричал, че желае да разполага с нуклеарен боеприпас. /БГНЕС

Техеран / Иран
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР