Хондурас арестува кмет, обвинен в трафик на кокаин за САЩ

...
ТЕГУСИГАЛПА (Ройтерс) – Кмет в Хондурас беше арестуван в неделя
Коментари Харесай

ТЕГУСИГАЛПА (Ройтерс) – Кмет в Хондурас беше арестуван в неделя по обвинение, че е работил с наркокартели за контрабанда на 90 тона кокаин до Съединените щати с лодка и самолет.

Кметът Уилмър Маноло Ууд от Брус Лагуна, в отдалечения регион Москития, който граничи с Никарагуа, беше задържан, каза Хорхе Галиндо, говорител на прокуратурата на Хондурас. Той е обвинен в работа с три картела: Лос Пинингос, Лос Янез и Лос Амадор.

Нито Ууд, нито адвокатите му бяха открити за коментар.

Галиндо каза, че независимо от тримата картели, Ууд лично е получил 30 тона кокаин и го е пренесъл през Хондурас, за да може да бъде транспортиран до Съединените щати.

Властите смятат, че Ууд се е замесил в трафика на наркотици преди повече от 15 години и е започнал сам да управлява операции акаунт преди осем години.

Общественото министерство каза, че Ууд е участвал в докингирането на 15 лодки, дошли от Колумбия и преминали през Хондурас на път за Съединените щати.

арестът в Ла Сейба, град в северен Хондурас, дойде на фона на поредица от нападения и проверки по крайбрежието на Атлантическия океан.

Местните власти смятат, че мексиканските наркокартели, доставящи на Съединените щати, пренасят кокаин през Централна Америка и Мексико след това се транспортира от Колумбия с лодка или самолет до района на Москития и други части на атлантическото крайбрежие на Хондурас.

Бившият президент Хуан Орландо Ернандес беше екстрадиран в Съединените щати по обвинения за наркотици и оръжия миналата година.

Сегашният президент Ксиомара Кастро междувременно налага репресии срещу престъпността и многократно разширява извънредните правомощия в цялата страна.

(Репортаж от Густаво Паленсия в Тегусигалпа; Написано от Сара Морланд)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР