Теглим 1000 лв. бърз кредит, връщаме 10 000 лв. заради

...
Теглим 1000 лв. бърз кредит, връщаме 10 000 лв. заради
Коментари Харесай

Капани в договорите: Теглиш 1000 лв., връщаш 10 000

Теглим 1000 лева бърз заем, връщаме 10 000 лева поради клопки в договорите, най-много от дребни компании от сектора. 

Един от тях е, в случай че не успеем за три дни да намерим гарант. Много от хората не четат деликатно договорите и в бързината подписват.

Ангел Джалев от КЗП разяснява: " Нарушения като това вършат най-вече по-малки компании за това внимавайте какво подписвате “.

Кампанията на институцията по прегледа на общите условия на небанковите финансови институции започва в края на предходната година, редом с това се изискват и съответни контракти с клиенти от компаниите за бързи заеми да вземем за пример за 6 месеца обратно.

Изводът е, че някои компании ползват клаузи в договорите, които могат да се поясняват като нарушаване на Закона за отбрана на потребителите и на Закона за потребителския заем.

Глобите, наложени за неравноправни клаузи и за нелоялни търговски послания, са към 30-40 все още, само че инспекцията продължава.

Пример

Като цяло сега сме открили клаузи, които са объркващи, неразбираеми, неточни и мъчно изпълними, а и неразбираеми, разясни Джалев. " Една от тях е - при сключване на контракт за бърз заем в него има уговорка за 3 или 5 дни да осигурите лице, което да е поръчител.

След като потребителят не може да го откри, изискванията се трансформират и се начисляват неустойки, като може крайната сума да се завиши неколкократно.

Ако сте взели 1000 лв. и не извършите това изискване, най-после може да се окаже, че имате да връщате 5000 или даже 10 000 лв. вместо уговореното “, разяснява специалистът от КЗП.

Българското законодателство обаче планува оскъпяването да е до 50% от цената на изтеглената сума.

Той добави, че бързите заеми са ориентирани към консуматори, които се нуждаят незабавно от пари, а нямат достъп до банковото кредитиране поради неприятна история или липса на време, което е нужно при кандидатстване за заем към банка. Също по този начин нямат другари, близки и родственици, които да им дадат заем.

Договорите са доста неразбираеми, тъй като самата рента се пресмята по комплицирана формула, която включва доста съставни елементи - ГПР, лихви и такси.

Поради тази причина те взимат решение да употребяват парите на тази компания и изобщо никой не им коментира какви капани са заложени, изясни Джалев. Те взимат едно мигновено решение, подтикнати от последна неотложност.

Установили сме в доста случаи, че при веселба неустойките се начисляват незаконосъобразно. Законът е определил рента, само че в тези контракти се включват и други такси, въведени от самата компания.

Джалев уточни, че са открити и неточни търговски послания, с които притеглят клиенти. Например дават обещание разпределяне на заем за 15 минути, а това е безусловно невероятно да се случи, изясни той.

Трябва да се направи контракт, както и заплащането и утвърждението на отпуснатата сума. Това е погрешно обръщение, само че кара някои консуматори да избират съответната компания точно поради тази подвеждаща реклама, а в това време договорите са цялостни с нарушавания.

Най-важното е потребителите да не бързат и да четат изискванията по-внимателно, с цел да могат да добият по-ясна преценка за това какво ще върнат в края на контракта. Това поучава Ангел Джалев.

Хубаво е авансово да знаят какви биха били тези неустойки при веселба или в случай че няма гарант. Практическият съвет, който може да се даде, е да не се бърза и да се работи по-предпазливо.

По първични наблюдения по-малките компании са по-некоректни и по-често ползват нелоялни търговски практики, посредством които доста оскъпяват крайната сума на отпуснатия заем. Общо взето по този метод надписват сметката, съобщи Джалев.

Според регистъра на Българска народна банка компаниите за бързи заеми са към 240 броя, само че работещи са към 180-200 компании. За разлика от общите условия на топлофикациите и енергото, които се преглеждат и от регулатор и от нас като надзорен орган, изискванията на компаниите за бързи заеми не подлежат на надзор.

Най-често бързи заеми се теглят за поправки, сподели изследване на " Телеграф “ измежду компаниите от сектора. Заради засиления интерес и доста компании оферират специфични предложения за заеми за реновации на дома. Дружествата нормално отпускат до 80 000 лева, като минималният период на погашение е 6 месеца, а оптималният – 96 месеца.

Ако да вземем за пример изтеглите 12 000 лева, половин година всеки месец би трябвало да внасяте 2080,91 лева и най-после общата сума за заплащане с лихвите става 12 485,46 лева Има и кредитори, които дават заеми до 1000 лева без рента. В множеството случаи обаче това важи за нови клиенти и единствено за първата изтеглена сума.

Експерти разясниха, че пазарът на бързи заеми е извънредно конкурентен и по тази причина сдруженията непрекъснато се надпреварват с промоции и специфични предложения.

Освен за поправки заеми се теглят още за почивки, както и за допълнение към месечните доходи, допълниха сътрудници.

Кредити се взимат също и за специфични мотиви като абитуриентски балове и сватби.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР