Тефлонът е много стабилно вещество, което не влиза в химически

...
Тефлонът е много стабилно вещество, което не влиза в химически
Коментари Харесай

Вредни ли са тефлоновите съдове за готвене?

Тефлонът е доста устойчиво вещество, което не влиза в химически реакции с тялото ни. Ако продуктите с тефлоново покритие не се прегряват, тогава те могат да се смятат за безвредни за здравето.

Но PFOA материалът, от който е изработен тефлонът, и по-модерното съединяване GenX могат да бъдат евентуално рискови за здравето на хората, животните и растенията във високи концентрации.

Какво е тефлон и рисков ли е за здравето?

Тефлонът е комерсиалното название на химичното съединяване тетрафлуоретилен, което се състои от въглерод и флуор. Това стабилно вещество отблъсква водата и устоя на високи температури. И защото повърхността с тефлоново покритие също е доста хлъзгава, тя се употребява освен като незалепващо покритие за тигани и листове за печене, само че и за медицински катетри и съдови присадки. Никакви бактерии не могат да задържат гладката тефлонова повърхнина.

Тефлонът е биологично неподвижен, т.е. не влиза в химични реакции с други съединения в тялото. Това значи, че не може да навреди на клетките и тъканите даже и при усвояване. Така не би трябвало да се страхувате от най-малките късчета тефлон, които могат да попаднат в храната от тигана.

Колко дълго устоя един тефлонов тиган?
 Безопасни ли са тиганите с незалепващо покритие? Безопасни ли са тиганите с незалепващо покритие?
Обикновено когато хората се интересуват за сигурността на незалепващите си съдове за готвене, става въпрос политертрафлуоретилен (PTF...

Разграждането на тефлона може несъзнателно да се форсира посредством нагряване на тефлоновия тиган до над 260°C. В същото време покритието стартира да отделя токсични субстанции. За благополучие ние рядко доближаваме тази температура, тъй като множеството хранителни масла стартират да пушат. Но в случай че оставите празен тиган без контрол, той може да доближи 399°C единствено за 8 минути. При тази температура тефлонът бързо се разлага и отделя доста токсични изпарения.

Ако вдишвате парата на прегрят тефлон в продължение на 4-10 часа подред, както се случва при работа в кухнята в огромен ресторант, може да се развие полимерна тресчица. Много наподобява на грипа. Жертвите на тефлонови пари се оплакват от настинка, висока температура, главоболие и мускулни болки. Но за разлика от същинския грип, множеството хора навън имат полимерна тресчица за 1-2 дни. Белодробният оток, обвързван с тефлонови пари, е доста необичаен: до момента това положение е разказано единствено при няколко души.

Повечето реномирани откриватели считат, че когато се употребяват вярно, съдовете с незалепващо покритие могат да се смятат за безвредни за здравето. Въпреки това до 2013 година опасенията, свързани с тефлоновите тигани, можеха да се смятат за годни. По това време те към момента включват токсично вещество, от което се създава тефлон - същото PFOA.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР