technews.bgНезависимо от това, което SpaceX и други компании предлагат с

...
technews.bgНезависимо от това, което SpaceX и други компании предлагат с
Коментари Харесай

4 спътника могат да осигурят интернет за целия свят

technews.bg

Независимо от това, което SpaceX и други компании оферират с планове като Starlink, в действителност не са нужни „ мегасъзвездия ” от хиляди спътници – и всички усложнения, които те предизвикват – с цел да се обезпечи световно интернет покритие на света. От 80-те години на предишния век е известно, че в случай че потребителят не е прекомерно придирчив и понася малко времезакъснение (от порядъка на половин секунда), повсеместното покритие на света с интернет е допустимо със съзвездие от единствено 4 спътника, издигнати на доста огромна височина.

HughesNet и ViaSat, най-големите снабдители на сателитен интернет в света, които работят точно в тази област, към този момент не оферират нищо, което да прилича световно покритие. Други сателитни мрежи, които дават отдалечено наблюдаване и навигационни услуги, също са отчайващо надалеч от сходна оферта. Защо?

Не е изненадващо, че огромната спънка е цената. Има няколко фактора, свързани с нарушаването на орбитата на спътника. Те включват естественото противодействие, разстройства в земното гравитационно поле, разстройства от гравитационното изтегляне от Слънцето и Луната, налягане от слънчевата радиация. За оправянето с тези проблеми е належащо голямо количество гориво за спътника. То е належащо за сработването на неговите мотори, които се включват от време на време, с цел да се стабилизира орбитата му. Количеството гориво нормално удвоява тежестта на спътника. Разходите за произвеждане, стартиране в употреба и поддръжка са много високи за цялостната настройка от 4 спътника.

Ново изследване, ръководено от инженери от The Aerospace Corporation и оповестено в сп. Nature Communications, предлага друг метод, който трансформира нездравословните въздействия в такива, които в действителност оказват помощ на спътниците да останат в орбита. Ако тезата се потвърди, това би означавало, че единствено четири спътника ще са задоволителни да обезпечат непрестанно и навсякъде покритие на света с интернет – и то с по-малко разноски от предстоящото.

Понастоящем орбитите на тези спътници са елиптични. Това значи, че спътниците би трябвало да възпламеняват своите мотори при доближаване към Земята, с цел да не изпаднат от орбита. Патрик Рийд от Университета Корнел и неговите сътрудници желаят да да създадат орбитите по-кръгови, давайки опция на спътниците да минават с по-малко тягови маневри – и надлежно с по-скромни условия за гориво. Учените считат, че това може да се случи по метод, при който спътниците ще могат да обезпечат съвсем световно покритие.

 

Цялата обява ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР