Течението Гълфстрийм в Атлантическия океан е намалило интензитета си драстично

...
Течението Гълфстрийм в Атлантическия океан е намалило интензитета си драстично
Коментари Харесай

Гълфстрийм се забавя

Течението Гълфстрийм в Атлантическия океан е понижило интензитета си фрапантно за последните 50 години, откриха учени. В момента топлите води, които обуславят климата на огромна част от Европа и Северна Америка, са с 15 % по-малко. Като количество това се равнява на 15 реки с мащаба на Амазонка или 3 милиона кубически метра вода в секунда.

Ефектите от световната смяна са явни, настояват учените и свързват забележителното закъснение на течението с рисковите температурни аномалии на Стария континент през последното десетилетие.

Риболовът по Източното крайбрежие на Англия също страда. Уловът на тресчица е понижен. В същото време типове като омара бележат трагичен скок в популацията край Северна Америка.

Причините за забавянето на Гълфстрийм учените търсят най-много в световното стопляне на планетата, осведоми Нова. Чувствително се ускорява топенето на ледовете на Гренландия. Освобождават се големи размери вода, която нарушава структурата и естествените естествени процеси в Атлантика.

В момента Гълфстрийм отбелязва най-слабия си интензитет за последните 1600 години. Прогнозите оттук насетне са плашещи, считат учените.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР