Тече одитна проверка, започнала преди месец. Първоначалните данни показват висока

...
Тече одитна проверка, започнала преди месец. Първоначалните данни показват висока
Коментари Харесай

Образователният министър: Масово има нарушения във ВУЗ-овете по методиката за прием

Тече одитна инспекция, почнала преди месец. Първоначалните данни демонстрират висока централизация на нарушавания . Проверката ще бъде пратена на прокуратурата, защото има " високи знаци на машинация ". Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, визирайки случай, при който беше показано по какъв начин се мами с отстъпки за обяд в Техническия университет във Варна. Той добави, че като министър няма доста пълномощия – като най-тежка мярка с негово присъединяване може да се стигне до лишаване на акредитация.
Като главен проблем просветителният министър уточни, че трета към този момент инспекция посочила, че не се съблюдава методиката за банкет по професионалните посоки, създадена от страната и ректорите " прехвърляли " бройки от едно направление в друго – в полза на академичното заведение, а не на дълготрайното развиване . Припомняме, че през 2016 година беше признато Постановление 64, от 25 март, с което се урегулира приемът по професионалните посоки във висшите образователни заведения.
Според Вълчев висшите образователни заведения би трябвало да станат по-отворени и не може отговорността на ректорите да отива единствено във вътрешността, към преподавателите. И даде обещание пред Нова телевизия, че ще има целева инспекция на дотацията за храна на Техническия университет.
Вълчев разгласи, че ще предложи през есента " огромни промени " що се отнася до висшето обучение.
Относно случая в Благоевград, министърът видя както " първична сегрегация ", по този начин и " вторична ". Вторичната сегрегация настава, когато ромските възпитаници станат 15-20% от цялото учебно заведение – тогава родителите на другите деца почват да ги отписват и да ги записват в други учебни заведения. Можем да не позволяваме повече сегрегиране в огромните градове – децата от ромски генезис да бъдат по този начин разпределени, че да са до 10% от състава на обещано учебно заведение, това е добре и за тях, счита Вълчев, който обаче не видя такава опция за десегрегация в дребни учебни заведения. Вълчев добави, че кметът на Благоевград Атанас Камбитов поел ангажимент по случая да няма вторична сегрегация.
Красимир Вълчев уточни и, че 206 000 деца не са на учебно заведение, а би трябвало, само че 150 000 в действителност били в чужбина, а се водят като отпаднали. Правото на напредване за жалост е за сметка на правото на обучение на тези деца, сподели министърът и уточни, че МОН работи с Министерство на вътрешните работи по какъв начин да наблюдава такива деца и дали вървят на учебно заведение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР