Течащите в последните дни дейности по сградата на бившата Софийска

...
Течащите в последните дни дейности по сградата на бившата Софийска
Коментари Харесай

Какво се случва със сградата на бившата „Софийска банка“ във Варна?

Течащите в последните дни действия по постройката на някогашната „ Софийска банка “ на ул. Преслав до Областна администрация провокираха раздвижване измежду варненци. Хората се надяват, че архитектурното благосъстояние в последна сметка ще бъде съхранено и на образа му ще могат да се радват и идните генерации. При реализирането на идната офис постройка би следвало фасадата на зданието да се резервира, както и скулптурната комбинация „ Меркурий, яздещ орел “. Работата по постройката тече интензивно, видя кореспондент на Moreto.net.

През февруари тази година общинската администрация е направила инспекция какво се случва с 6 – годишния план както писмено, по този начин и на терен.

Инспекцията е открила, че тротоарът пред постройката и скулптурната комбинация са обезопасени, а строителната мрежа на обекта е възобновена. Отвъд фасадата строители демонтират на ръка постройката на самата банка и извозват строителни боклуци.

Документалната инспекция разкрила, че има проект за консервация и реституция на неповторимата скулптурна комбинация „ Меркурий, яздещ орел “ от януари тази година, координиран с Министерство на културата, осведоми кметът Благомир Коцев.

По думите на фирмата-инвеститор, притежателите са наели и реставратор за създаване на защитно покритие.

Предстои археологическото изследване в двора на някогашната банка, което ще продължи най-късно до края на годината. Ако там се открият руини от античния Одесос, строителните бумаги ще се преработят и едвам тогава ще стартира действителното осъществяване на частното желание, показва още кметът.

Сградата е поръчана от софиянците братя Илчеви, представители на тогавашната банка " София ". Тя е издигната на мястото на хотел " Россия ", в който Иван Вазов отсяда при визитата си във Варна през 1890 година Постройката е национализирана след 1944 година. В нея се настанява " Държавна спестовна каса ". След 1989 година е реституирана и след това е изоставена.

Преди няколко години беше осъществено спешно подсилване на фасадата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР