Театрално-музикален продуцентски център – Държавна опера Варна поставя за пръв

...
Театрално-музикален продуцентски център – Държавна опера Варна поставя за пръв
Коментари Харесай

Брилянтин за първи път в България на варненска сцена

Театрално-музикален продуцентски център – Държавна опера Варна слага за пръв път на професионална сцена в България мюзикъла „ Брилянтин ", основан от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд през 1971 година, оповестяват от културната институция за Moreto.net.

След предпремиерния театър " Брилянтин " нощес във Варна от 19.00 ч. в Държавната опера в морската столица ще бъде и втората предпремиера.

Премиера ще е на 23 юни 2022 година от 21.00 по време на " Опера в Летния спектакъл ".

Едноименният филм от 1978 година прави мюзикъла още по-популярен и става най-касовият филм за годината, „ Брилянтин “ се оказва най-касовият мюзикъл в историята на киното и третият най-популярен филм след " Междузвездни войни " и " Челюсти ".

Режисьор на варненската режисура е Сребрина Соколова, диригент както във всеки варненски мюзикъл до момента, е маестро Страцимир Павлов, сценографията е дело на Иван Токаджиев, костюмите са на Ася Стоименова, хореографията на Надя Димокова, 3D мапинга на Тодор Тодоров.

Предпремиерните спектакли на „ Брилянтин “ на 18 и 19 март и премиерата на 23 юни 2022 година в Летния спектакъл са част от програмата за 75-годишния празник на Варненската опера през тази година.

„ Брилянтин " разказва тъкмо интервала, в който понятието " американска фантазия " е било в силата си. Тази захаросаност, която виждаме, е била действителна - всичко е трябвало да наподобява лъскаво, пластмасово, светещо, неоново... Позитивно, леко, енергизиращо е цялото прекарване “, споделя диригентът Страцимир Павлов, съгласно който мюзикълът е по-въздействащ от кино лентата. Връщайки се към същия интервал у нас, той изяснява за какво тогава музиката в България е звучала много по-различно: „ В хармоничния език на музиката съществува една поредност от акомпанименти, която е била неразрешена, тъй като е напомняла на американската. А тъкмо тази поредност от хармонии е матрицата, върху която е построена музиката в " Брилянтин ".

Първият български „ Брилянтин “ съставлява симбиоза сред театралната и филмовата версия с доста нови песни, взети от кино лентата. „ Брилянтин “ отразява зараждането на рокендрола. Що се отнася до самата дума, „ грийзъри “ идва от британското “grease ” – грес, лой, само че понятието „ грийзъри “ има доста по-широк смисъл.

То е синоним за онази контракултура на емигрантите, които търсейки мястото си в страната на неограничените благоприятни условия, всеобщо се вливат в неособено привлекателната за елементарния служащ металургична индустрия. Към този подробност се прибавя и присъщото, най-много за латиноамериканците, приглаждане на косата, което се трансформира в запазена марка на непокорните и свободолюбиви млади „ грийзъри “ от 50-те години на предишния век. Мюзикълът „ Брилянтин “ има поради тъкмо тези младежи, с тяхното предпочитание за независимост и стремежда да заявят себе си. Впрочем Елвис Пресли със стилизираната си лъскава прическа употребява безусловно същата визия “, добавя режисьорката Сребрина Соколова.

В функциите на Санди и Дани се превъплъщават солистите на Държавна опера Варна обаятелните Лилия Илиева и Велин Михайлов, едни от най-хубавите мюзикълни актьори на България през днешния ден. На сцената те пресъздават в някаква степен и взаимоотношенията между тях като артистичен и житейски тандем, което безспорно обогатява прочувствената палитра на мюзикъла. Двамата, съгласно режисьорката, „ дават отговор по всички параграфи на условията за Санди и Дани в „ Брилянтин “, които се разделят, събират и още веднъж се разделят във вихъра на шеметни танци, завладяваща музика и всевъзможни завършения, преди да си признаят: „ Ти си този, който искам “.

БРИЛЯНТИН

Мюзикъл от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд

Режисьор Сребрина Соколова

Диригент Страцимир Павлов

Сценограф Иван Токаджиев

Художник костюми Ася Стоименова

Хореограф Надя Димокова

3D mapping –Тодор Тодоров

В функциите:

ДАНИ – Велин Михайлов

САНДИ – Лилия Илиева, Марина Георгиева

БЕТИ – Волена Апостолова, Моника Иванова

КЕНИКИ – Даниел Христов, Светлозар Начев

ДУУДИ – Йоан Попов, Калоян Лулчев

СЪНИ – Георги Тодоров, Тихомир Трифонов

РОДЖЪР – Борис Атанасов, Георги Иванов

ФРЕНЧИ – Зои Бошнакова, Кристина Топалова

МАРТИ – Антония Кундакова, Ирен Лазарова

ДЖАН – Мойра Янкова, Николета Велчева

ПАТИ – Василена Кънчева, Мария Анастасова

МИС ЛИНЧ – Антоанела Петрова

ТРЕНЬОР – Илко Захариев, Николай Димитров

ВИНС ФОНТЕЙН – Нейчо Петров – Реджи

ДЖОНИ КАЗИНО – Лев Караван

ЮДЖИЙН – Даниел Христов, Георги Иванов

ЧА-ЧА ДЕ ГРЕГОРИО – Лилия Илиева, Марина Георгиева

ТИЙН АНГЕЛ – Йоан Попов, Калоян Лулчев

Участват още: Кристалена Стоянова, София Лулчева

Предпремиера – 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Премиера – 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния спектакъл
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР