Театралният режисьор Стайко Мурджев винаги има с какво да ни

...
Театралният режисьор Стайко Мурджев винаги има с какво да ни
Коментари Харесай

20 въпроса | Стайко Мурджев

Театралният режисьор Стайко Мурджев постоянно има с какво да ни изненада: дали ще е с провокативна режисура като или прочувствена персонална история, която споделя в обществените мрежи. Общото е, че има сензитивен взор и не се колебае да изкаже гражданската си и човешка позиция, когато вижда неправда. Без значение дали се погазени съществени права на LGBTQ общността, дали се, или има заплаха да бъдат накърнени нечии други човешките права.Мурджев е приключил театрална постановка в НАТФИЗ и към този момент е поставял към четиридесет постановки. Печели " Икар " за изгряваща звезда със спектакъла " Пухеният " и за най-хубав режисьор за " Слава " в Пловдивския спектакъл. Отличен е с " Аскеер " за най-хубав театър за " Еквус " в Младежкия спектакъл. Част от последните му постановки са " Дебело прасе " в Младежки спектакъл, " Солунските съзаклятници " в Пловдивския спектакъл. Покрай премиерата " Портокал с часовников механизъм " (на 24.02) в Театър зад Канала няма и една свободна секунда, само че понижава напрежението от подготовките с класическа музика или препрочитайки някои от обичаните си създатели като Вирджиния Улф, Фокнър, Майкъл Кънингам и други Ако не е в София, то сигурно е на морето или в Пловдив, тъй като ги обича и " там не ме е боязън да умра ".

Театралният режисьор Стайко Мурджев постоянно има с какво да ни изненада: дали ще е с провокативна режисура като или прочувствена персонална история, която споделя в обществените мрежи. Общото е, че има сензитивен взор и не се колебае да изкаже гражданската си и човешка позиция, когато вижда неправда. Без значение дали се погазени съществени права на LGBTQ общността, дали се, или има заплаха да бъдат накърнени нечии други човешките права.

Мурджев е приключил театрална постановка в НАТФИЗ и към този момент е поставял към четиридесет постановки. Печели " Икар " за изгряваща звезда със спектакъла " Пухеният " и за най-хубав режисьор за " Слава " в Пловдивския спектакъл. Отличен е с " Аскеер " за най-хубав театър за " Еквус " в Младежкия спектакъл. Част от последните му постановки са " Дебело прасе " в Младежки спектакъл, " Солунските съзаклятници " в Пловдивския спектакъл. Покрай премиерата " Портокал с часовников механизъм " (на 24.02) в Театър зад Канала няма и една свободна секунда, само че понижава напрежението от подготовките с класическа музика или препрочитайки някои от обичаните си създатели като Вирджиния Улф, Фокнър, Майкъл Кънингам и други Ако не е в София, то сигурно е на морето или в Пловдив, тъй като ги обича и " там не ме е боязън да умра ".
Като какъв човек се определяте?
Интроверт, заставен от света да се преструва на военачалник.
Нещото, в което вярвате безусловно?
Думите на Хераклит от Ефес: " Всичко тече, всичко се трансформира. "
Реклама Любимият ви миг от деня?
Следобедът през август и ранната заран през януари.
Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Да контролираш, без да нараняваш.
Кое е най-голямото ви достижение?
Успях да отстоя театъра в живота си все пак.
Как си почивате?
Със " Стабат Матер " на Перголези, разхождайки се из Пловдив или препрочитайки Вирджиния Улф.
Реклама Какво ви зарежда?
Сънят. Храната. Усещането за сигурност.
Какво ви разсмива?
Необузданите човешки страсти, кичът, пиесите на Оскар Уайлд.
Какво ви натъжава?
Безизходността на раздялата, великата мощ на ентропията.
Какво ви вбесява?
Преднамерената свирепост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР