Театралният фестивал Варненско лято започна вчера, за 28-ми път, но

...
Театралният фестивал Варненско лято започна вчера, за 28-ми път, но
Коментари Харесай

Театралният фестивал Варненско лято се провежда в дигитален формат

 Театралният фестивал " Варненско лято " стартира през вчерашния ден, за 28-ми път, само че за първи път в онлайн форма. До 6 декември феновете на театъра ще могат да се допрян до театралното изкуство през сайта .

Публиката може да бъде от цялата страна, само че не и от чужбина, защото наличието няма да бъде налично поради правата на предаваното наличие, споделя за Радио Варна изпълнителният шеф на театралния фестивал " Варненско лято "  проф. Николай Йорданов.

Спектаклите ще бъдат налични до три дни след тяхното лъчение. Зрителят по свое предпочитание и опция ще може да ги гледа до 72 часа от началния час. Достъпът до сайта  и наличието са безвъзмездни, което е и позитивният резултат от цифровото издание, отбелязва още проф.Йорданов и прецизира, че постановките са със надписи на български език.

" Губи се най-важното - живия контакт, само че в тази обстановка, когато е мъчно пътуването и обстановката е комплицирана, ще се питаме да забележим преимуществата на онлайн театъра ", акцентира още изпълнителния шеф на фестивала.

В програмата са планувани 10 спектакъла от интернационалната сцена, които бележат театралния език през последните едно-две десетилетия. Дигиталното издание разрешава разнообразни спектакли без значение от тяхната величина, финансовите условия и без значение от това да ли се играят сега или не, считат още уредниците.

" Призовавам нашите фенове да погледнат откъм положителната страна като съпреживеем огромните събития от международната сцена. Ще има показване на книги, полемики, филми за български артисти и ще поддържаме фестивалния дух ".

Изданието се откри с онлайн лъчение на завладяващия фламенко балет " 4 дами 4 “ на младия танцьор и хореограф Мануел Рамирес, отдаден на битката за правата на дамите в Испания. Спектакълът ще бъде наличен за гледане от 25.11. от 19.00 до 28.11. от 19.00 ч.

На 26.11. от 19:00 ч. до 29.11. от 19:00 ч. ще можете да гледате трансформиралия се в любим на публиката Тимофей Кулябин и неговия спектакъл  " Коварство и обич (KILL) “ от Фридрих Шилер, обезпечил му огромния пробив в актуалния спектакъл.

Дигиталното издание показва и извънредно нашумелия сега Кирил Серебренников със запис на постановката му по една от най-енигматичните пиеси в европейската драматургия –  " Войцек “ от Георг Бюхнер. Спектакълът ще бъде наличен от 1.12. от 19:00 ч. до 4.12. от 19:00 ч.

И още едно заглавие от огромната немска класика е част от цифровата селекция –  " Натан мъдрецът “ от Лесинг, в режисура на Андреас Кригенбург, един от водещите немски режисьори през днешния ден, на сцената на влиятелния Дойчес спектакъл в Берлин. Дали във времена на фундаментализъм и изострящи се спорове тази алегория за религиозна приемливост към този момент е единствено една измислена приказка? Датите, в които можете да гледате постановката, са 29.11. - 2.12. от 19:00 ч.

Необичаен " Макбет “ по Шекспир представя особено филмираната версия на един от най-забележителните спектакли в полския спектакъл през последните години с режисьор Гжегож Яжина. Действието в популярната Шекспирова пиеса е ситуирано в американска военна база в сегашен Ирак, а Макбет е началник на дръзка военна интервенция, подстрекаван от безмилостната си брачна половинка и безкрайните си упоритости. Известната английска критичка Лин Гарднър оприличава спектакъла на " холивудски филм, в който обаче няма герои “. Дигиталната селекция на фестивала включва и още едно заглавие от Шекспир – " Зимна приказка “, в театър на един от най-големите познавачи на театъра на британския бард – Деклан Донелан и неговата компания " Чийк бай джаул “. Спектакълът ще бъде наличен сред 3.12. и 6.12. от 19.00.

Селекцията включва още документалния филм " Време за деяние “ (2.-5.12. от 19:00) за представлението на хореографката Маги Марен " Може би “ (May B) от 1981 година

Между 28.11. и 2.12. феновете ще могат да се насладят от екрана и на изящната хореографска интерпретация на музиката на Й. С. Бах в " Шест бранденбургски концерта “ в осъществяване на популярната компания “Rosas " на Анне Тереза де Кеерсмакер от Белгия.

А сред 30.11. и 3.12.  " 13 езика “ на знаковата тайванска компания " Глауд гейт “ обезпечава същински празник за очите със зрелищен танц, съчетаващ традицията на Азия със модерни техники.

Финалът на интернационалната селекция сред 4.12. и 7.12 е с българско присъединяване – режисьорът Галин Стоев приготви специфичен къс филм " 14 минути Непостоянство “ за своята режисура " Двойното своенравие “ от Пиер дьо Мариво за театъра в Тулуза, на който той е и шеф.

Очаквайте скоро на www.viafest.org съпътстващата стратегия на фестивала и специфичните материали, които съпровождат излъчванията на спектаклите.

Дигиталното издание на Международния сценичен фестивал " Варненско лято “ 2020 се реализира с поддръжката на Община Варна и на Министерството на културата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР