Театърът е самият живот казваше актьорът. Поклонението е в неделя

...
Театърът е самият живот казваше актьорът. Поклонението е в неделя
Коментари Харесай

Почина Мирослав Миндов - първият, изиграл Бойчо Огнянов

" Театърът е самият живот " споделяше артистът. Поклонението е в неделя от 12 ч в черквата " Св. София "

На 94-годишна възраст умря един от доайените на Народния спектакъл " Иван Вазов " артистът и режисьор Мирослав Миндов, заяви синът му Николай Миндов на " 24 часа ". Дойенът на трупата не се чувствал добре през последната седмица и просто загаснал в петък вечерта.

Поклонението е в неделя (23 декември) от 12 ч в черквата " Св. София ".

Дълги години Миндов е бил част от трупата на Народния спектакъл, както и негов шеф в интервала 1966-67 година. Има забележителни функции в постановките „ Иван Шишман ”, „ Прокурорът ”, „ Съвест ”, " Майстор Манол " и още доста други. Специализирал е постановка в Англия. В киното ще бъде запомнен като Бойчо Огнянов от кино лентата „ Под игото “.

Бил е и ръководител на Съюза на артистите в България.

Ще остане в паметта на хората и като рецитатор с мекия си и кадифен глас.

До преди 10 години е ръководел детски сценичен състав и с доста обич и внимание е показвал на младежите пътя в театралното изкуство.

Как Мирослав Миндов изигра Бойчо Огнянов - Вазовия воин от " Под игото "

Мирослав Миндов е на 27 години, когато има шанса да изигре ролята на Бойчо Огнянов - основният воин в епическия разказ на Иван Вазов. Героят, който всеки българин, прочел книгата, носи надълбоко в сърцето си.

Филмът излиза на екран в края на 1952 година Той е едвам петият филм на одържавената през 1948 година кинематография. Режисьор е Дако Даковски, за който лентата е дипломна работа във ВГИК-Москва.

Мирослав Миндов прочита романа на Вазов още като възпитаник. Като артист чете фрагменти от него по радио " София ". " Когато ме избраха за ролята, всеки кадър, всяка страница и всичко към романа оживя в мен. Но визията ми беше напълно друга досега, в който видях Лили като Рада - една невероятна хубавица, в която незабавно се влюбих. Тя е един от най-хубавите и най-верните облици - по този начин, както съм си представял героинята... ", разказваше Миндов.

" Под игото "

ще остане в историята на

социалистическото кино

и с първата целувка

В романа тя е сред Рада и Бойчо, на снимачната площадка я вършат Лили и Мирослав. Когато настава времето да я снимат, в екипа настъпва огромно неспокойствие. " Всички желаеха да видят по какъв начин тъкмо ще го създадем. Сякаш чакаха да сме голи или господ знае какво. А ние се целунахме два пъти и всичко свърши. " - споделя Миндов и удовлетворен прецизира: " Ама хубава ни беше целувката! "

За първи път той гледа кино лентата в кино " Левски " и се разплаква от екстаз и благополучие. " Под игото " има министър председатели във всички тогавашни кина в България и на всички места е посрещнат с екстаз и аплодисменти. Филмът е прожектиран в тогавашната Германска демократична република, във всички републики на Съветския съюз. Екипът обикаля страната за срещи със феновете и на всички места те протичат извънредно прочувствено.

Образът на Бойчо Огнянов

е в действителност е толкоз ослепителен,

че Миндов дълго остава под неговия знак и режисьорите се тормозят да го канят във филмите си. Не го не помни обаче Дако Даковски и го снима в своята " селската трилогия " - " Неспокоен път ", " Тайната вечеря на Седмаците " и " Стубленските липи ". " Доволен съм от присъединяване си в тези филми, само че да вземем за пример обликът на Петко Стубленски не е повсеместен, тесногръд е и няма развиване ", разяснява присъединяване си в трилогията Миндов. През 1962 година той печели премията за най-хубава мъжка роля за кино лентата " Призори " на Димитър Петров.

През 1968 година артистът е изпратен на специализация в Лондон. Той е

един от малцината наши актьори,

изкарали едногодишна школа

при популярния Питър Брук

Заедно е с Виктор Хара, който 5 години по-късно при преврата на Аугусто Пиночет ще бъде погубен и ще се трансформира в народен воин на Чили.

Според Миндов Брук му предлага да изкара и висшия курс на школата му, само че той отхвърля. В архива си българинът пази персонално написано от Брук посвещение: " На огромния артист с благопожелание да направи в България това, което е научил в Лондон ".

Но когато се връща в София две години не получава никакво предложение за роля или изява - нито в театъра, нито в киното и малкия екран, нито в радиото. През 1971-1972 година е шеф на Сатиричния спектакъл, по-късно към три години - ръководител на Софийския градски комитет за изкуство и просвета. После

15 години е живописен началник

на детски спектакъл,

прави доста драматизации на детска класика: " Малкият принц ", " Юнак Гого ", " Принцът и просякът ", " Бяла приказка "... Играят ги в НДК, Музикалния спектакъл, зала " България. Постановката му " Малката кибритопродавачка " е играна в НДК пред 4000 деца.

" Театърът е самият живот - споделяше Мирослав Миндов. - Всеки че човек носи в себе си и артиста, и режисьора, и рецензия, само че най-силните и същински артисти са децата. Това, което те могат да родят, никой режисьор не може да им го подскаже... " /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР