Театърът е един от най-великите културни феномени в света. Формирал

...
Театърът е един от най-великите културни феномени в света. Формирал
Коментари Харесай

Маргарита Мачева: Благоевград обича театъра!

Театърът е един от най-великите културни явления в света. Формирал се импулсивно и станал институция, театърът през днешния ден не е единствено изкуство. Той е работа, цел, страст и като цяло живот! В Международния ден на спектакъл, се срещаме с шефа на Драматичен спектакъл " Никола Вапцаров " в Благоевград - Маргарита Мачева. Тя e приключила НАТФИЗ през 2013 година, а пет години по-късно става шеф на театъра. Носител е на премията ИКАР за водеща женска роля през 2017г. Разговаряме с нея за това дали благоевградчанинът върви на спектакъл, какво обича да гледа и по какъв начин градът ще чества Деня на театъра.
На 27 март означаваме " Международния ден на театъра ". Какво сте подготвили в театъра в Благоевград по този случай?
Международният ден на театъра е вълнуващо събитие за нас и всяка година се стремим да го отпразнуваме по друг метод. Тази година театърът ще взе участие в няколко извънредно забавни мероприятия – сценичен флашмоб в центъра на града, в който са включени артисти от съдружие GESTUS и Куклен спектакъл – Благоевград. От 18.00ч в камерна зала ще има показване на книгата за Николай Кимчев – едно от емблематичните имена за нашия спектакъл, с който, за голямо страдание, се разделихме предходната година. Част от екипа на театъра ще участва на церемонията по разпределяне на годишните награди ИКАР на Съюза на артистите в България, където сме номинирани в категория „ Авторска музика “ за спектакъла „ Принцеса Турандот “ и стискаме палци на композитора Пламен Мирчев-Мирона.
С какво ще бъде по-интересна подготовка и представянето тази година, спрямо предишните?
Тази година забавното в подготовката е, че в действителност, по време на празника, текат възстановителни подготовки за спектакъла „ Портретът на Дориан Грей “, който ще се състои на 29 март. Т.е празникът най-вече минава в работна атмосфера
Наблюдавайки културния плакат на театъра, като чели се вижда трендове за повече представления в града? Така ли е?
От месец октомври насам, театърът работи извънредно интензивно. Програмират се повече представления, както в града, по този начин и в турнетата.
Ходи ли благоевградчанинът на спектакъл?
Можем да се похвалим със забележителен растеж на аудитория. Това е реалност, който ни радва, само че и слага още по-голяма отговорност върху нас – стремим се да вършим качествени спектакли и публиката ни да бъде удовлетворена, че се среща с високо изкуство. Категорично мога да кажа, че „ благоевградчнаните “ вървят на спектакъл.
Какви представления обича да гледа повече - занимателни, тъжни или реалистични?
Забелязвам, че представленията се гледат, когато са добре направени и в тях има забавни театрални похвати. Съвременният фен се вълнува не толкоз от жанра, колкото от това да види нещо ново и любопитно, което не може да види всеки ден и на друго място.
Кое е представлението, което се е гледало при най-пълна зала?
Много представления съм гледала при цялостни зали на разнообразни места, както в България, по този начин и в чужбина. В Благоевград това сигурно беше премиерата на „ Портретът на Дориан Грей “, където освен, че нямаше нито едно свободно място, само че и пред касата останаха доста фенове, които не съумяха да влязат и си купиха билети за идната дата.
За какъв брой време свършват билетите?
Зависи от спектакъла – новите заглавия като „ Портретът на Дориан Грей “ и Stand-up шоуто на Аладин Алиибрахим – „ От персонален опит. Дотук. “ се продават извънредно бързо.
Какви са компликациите пред благоевградския спектакъл?
Трудностите са големи. Театърът дълги години среща финансови усложнения и това е най-голямото предизвикателство пред нас – да успеем да се оправим с насъбрания дълг и да вършим качествено изкуство. Процесите са комплицирани и не мога да ги опиша в резюме, само че в последна сметка съм мощно обнадеждена, тъй като в театъра има дух на съгласие и креативна сила – целият екип работи интензивно за развиването му и съм сигурна, че ще реализираме триумф.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР