Театър 199 Валентин Стойчев представя в Пловдив премиерата на най-новото

...
Театър 199 Валентин Стойчев представя в Пловдив премиерата на най-новото
Коментари Харесай

Театър 199 гостува с „Чест“ от Джоана Мъри-Смит


Театър 199 „ Валентин Стойчев ” показва в Пловдив премиерата на най-новото заглавие  от театралния си плакат „ Чест “ от Джоана Мъри-Смит. Спектакълът ще се играе на 18 март 2024г.,от 19.00 ч. в Дом на културата „ Борис Христов “ . Участват Кристина Янева, Владимир Карамазов, Елена Хрант, Каталин Старейшинска. Билетите са към този момент в продажба на касата на „ Маск Арт “ в Дома на културата и в мрежата на  Грабо. Цените са  25, 22, 20 лева

„ Чест “ е безпощадно почтена пиеса, написана с остро перо, с комизъм и великолепие. Тя внимателно и самоуверено изследва тестванията, през които човек минава с цел да открие най-дълбокото значение на думата любов. Какво се случва, когато споделените полезности и отговорности в един изцяло съразмерен брак ненадейно избледнеят?

Онър и Джордж са женени от 32 години. И двамата са приети създатели, въпреки поезията в живота на Онър да е отстъпила място на отдадеността й на брачна половинка и майка. Но когато се появява опцията един живот да се обнови, за сметка на щастието и сигурността на другите в фамилията, като че ли целият свят се прекатурва.

Ивайло Христов слага пиесата във високо движение. На сцената, построена спестовно и ефектно, четиримата чудесни артисти играят „ на 100 “. Събитията преливат едно в друго и се изострят безмилостно. Докато не се стигне до финала, може би малко запъхтян, само че доста поетичен.

Пиесата се слага за първи път на българска сцена. Преводът е на Златна Костова, постановка – Ивайло Христов, сценография и костюми – Марина Янева, фотограф – Симон Варсано.

Родената през 1962 година в Мелбърн Джоана Мъри-Смит е измежду най-популярните драматурзи на Австралия. След като написва няколко не напълно сполучливи текста, през 1995 година Мъри-Смит пътува за малко до Съединени американски щати. „ Спомням си по какъв начин един ден се разхождах без пукната пара из Ню Йорк. На смешка си помислих дали в миналото ще видя името си в светлините на Бродуей. Скоро по-късно написах „ Чест “. Две години по-късно тя бе сложена в спектакъл на този бул.. “ Днес нейни пиеси се играят по целия свят на повече от двадесет езика. Влизат в репертоарите на театри в Пърт, Претория, Париж, Рио де Жанейро, Лондон, Ню Йорк. Сред близо 30-те й заглавия за сцена, по-известни са пиесите „ Бомби “, „ Женски жанр “, „ Берлин “. Тя написа четири романа, кино сюжети и няколко либрета. Носител е на редица влиятелни награди в Австралия и чужбина. Женена, с три деца, Мъри-Смит е почетен професор по литература на Мелбърнския университет и е една от обществените фигури с най-силен (често пъти скандален) глас в страната.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР