Те вече имат един отказ за Шенген: през 2011 година

...
Те вече имат един отказ за Шенген: през 2011 година
Коментари Харесай

България и Шенген: три са възможните сценарии


Те към този момент имат един отвод за Шенген: през 2011 година България и Румъния не бяха утвърдени, в този момент следва ново гласоподаване по техните кандидатури и тази на Хърватия. Три са вероятните сюжети. Ето кои:

Границата на България с Турция е и външна за Европейски Съюз

Който пътува за, или би трябвало да показва паспорт на границата. Скоро тази процедура обаче може да остане в историята, защото и трите страни желаят да станат част от Шенгенското пространство. Този четвъртък вътрешните министри на страните от Европейски Съюз ще се произнесат по кандидатурите на трите страни.

Реални шансове има единствено Хърватия
Редакцията предлага
Най-добрите карти държи Хърватия. Вярно е, че разнообразни правозащитни организации подлагат на критика порочната процедура за връщане на мигранти от хърватската граница, само че за приемането на страната в Шенген това не е затруднение.

Ако Хърватия получи утвърждение, това се чака да даде мощен подтик на туризма, а граничният надзор със Словения ще отпадне. Отделно от това от 1 януари 2023 година.

България и Румъния ще би трябвало още да почакат?

По-различно стои въпросът с кандидатурите на България и Румъния. Една от компликациите идва и от това, че двете страни, които имат обща граница между тях, вървят в пакет и гласуването в четвъртък ще бъде общо за двете. Ако би трябвало едната да влезе преди другата, това ще наложи съответното в допълнение техническо съоръжение на границата посред им, а тези разноски могат да бъдат спестени. Затова е допустимо България и Румъния да бъдат признати, само че това да бъде обвързано с спомагателни условия, сходно на присъединението им към Европейски Съюз през 2007 година.

Две страни членки – Австрия и Нидерландия – не са уверени, че в този момент е моментът за разширение на Шенгенската зона, и при гласуването по-късно тази седмица евентуално ще се въздържат. Но не се чака и да го блокират.

Има и трети сюжет

Преди няколко дни румънският президент Клаус Йоханис загатна и за още една опция: гласуването да бъде отсрочено с още месец или два. Букурещ и София не желаят влизането им в Шенген да се проточва още години.

Да напомним, че България и Румъния чакат от години да бъдат признати. На предходното гласоподаване през 2011 година още веднъж Нидерландия беше срещу, дружно с Германия, Франция и Финландия. Тогавашният нидерландски министър по въпросите на миграцията Герд Лерс съобщи, че системата на Шенген се основава на взаимното доверие, а въпросът е дали на двете страни може да им се даде ключът към външната врата, която те да пазят.

Вижте ще по тематиката тук: 
Хърватите и еврото: страхът, че всичко може да поскъпне
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР