Те управляват Ивицата Газа от 16 години и целта им

...
Те управляват Ивицата Газа от 16 години и целта им
Коментари Харесай

Кои са основните лидери на Хамас, които Израел иска да ликвидира ?

Те ръководят Ивицата Газа от 16 години и задачата им е заличаването на Израел. В събота ръководени от тях бойци минаха границата, убивайки и пленявайки стотици израелци. Затова в този момент гибелта им е цел номер 1 на израелските служби.

Кои са най-висшите водачи на палестинската формация Хамас? 

За пръв път от 50 години насам Израел се намира в положение на пълномащабна война. Целта на армията ѝ е да разгроми палестинската терористична групировка Хамас, която в събота извърши невиждана по своите размери офанзива.

Над 1200 израелци са убити, хиляди - ранени, а около 150 души се считат за отвлечени от терористите. В отговор Израел разгласи огромна готовност и постави под цялостна блокада Ивицата Газа, предприемайки серия въздушни удари.

Успоредно със сухопътните маневри, които армията стартира да прави, обсаждайки територията, следена от Хамас, израелските служби наподобява имат една съответна задача - ликвидирането на водачите на терористичната формация, написа " Свободна Европа ".

В понеделник формален израелски представител съобщи пред английския в. “Таймс ”, че страната му ще работи по отношение на Хамас, както Западът работи срещу  “Ислямска страна ”.

“Оперативно това значи заличаване на техните водачи и бойци “, добави неназованият израелски източник пред английското издание с уточнението, че “ще има и интернационалните, и дипломатически последствия ”.

Първите места в листата

Политическият началник на Хамас е Исмаил Хания. Той от години живее в заточение в Доха, Катар, и през уикенда се закани да продължи “битката за освобождение на нашата земя и нашите пандизчии ”.

Лидер на групировката на територията на Ивицата Газа е Яхия Синуар. Той е считан за втория човек в Хамас.

“Той е мъртъв човек ”, сподели по него адрес представителят на израелските въоръжени сили контраaдмирал Даниел Хагари, добавяйки, че “военното и политическо управление на Хамас, всички негови активи, са обект на офанзива и са обречени ”.

Следвайки логиката на думите на Хагари, третото място в този лист е отредено за ръководителя на военното крило на Хамас - Мохамед Деиф. За него се твърди, че е стратегът, директно виновен за осъществяването на кървавата офанзива в събота.

Според английския в. “Телеграф ” измежду предпочитаните цели на Израел попада и представителят на военното крило на палестинската формация - Абу Обейда.

Ръководството на Хамас

Името на Хамас на арабски значи блян или порив и съставлява акроним от Harakat al-Muqawama al-Islamiyya, което безусловно значи “Ислямско съпротивително придвижване ”.

Политическото крило на групировката се управлява от 15-членен орган, ръководен от Исмаил Хания. Съставът му се избира от съвет, който работи в четири посоки - Газа, Западния бряг, палестинските пандизчии в Израел и палестинската диаспора. Хамас има и военно крило.

Освен с политически и военни въпроси, групировката се занимава и със обществени тематики, като обезпечава на палестинците благоприятни условия за обучение и работа. Според доста анализатори точно това я прави толкоз устойчива мощ в Ивицата Газа, белязана от беднотия и претъпканост.

Хамас ръководи Ивицата Газа от 2007 г., когато съумява дефинитивно да надделее над съперниците си от Фатах. Хания завоюва изборите в Газа през 2006 г. и стана министър-председател. 61-годишният политически водач на Хамас е израснал в локален бежански лагер и най-ранните му години са мощно повлияни от въоръжения спор сред Израел и Палестина.

В събота Хания сподели в свое видообръщение в обществените мрежи, че групировката е решила да “сложи край ” на “престъпленията против нашия народ ”, “така че врагът да разбере, че повече не може да се любува, без да му бъде потърсена сметка ”.

Смятаният за втори по сан в Хамас Яхия Синуар ръководи групировката в Ивицата Газа. Той е един от общо 1026-имата палестински пандизчии, освободени преди 12 години от Израел в подмяна на пленения от Хамас войник Гилад Шалит.

Синуар е считан за съосновател на службите за сигурност на Хамас и е прекарал близо 22 години от живота си в израелски затвори поради убийства.

Историята на групировката

Хамас е основана на 14 декември 1987 г. от палестинския шейх Ахмед Ясин, погубен с ракета, изстреляна от израелски хеликоптер на 22 март 2004 година Програмният документ на групировката е наречен  “Ислямска харта ” и в него са дефинирани двете му съществени цели - заличаване на Израел и основаване на ислямска страна в Палестина.

От 2007 година Хамас ръководи политически Ивицата Газа, ексклав на брега на Средиземно море. От самото си основаване тя се опълчва на Организацията за избавление на Палестина (ООП) на покойния Ясер Арафат, която позволява съществуването на Израел. В момента ООП се намира под въздействието на Фатах.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас едновременно управлява Фатах и изпълнителния комитет на ООП. Западният бряг на река Йордан е под непълен надзор на Фатах.

Съюзник в устрема си за заличаване на Израел Хамас намира в лицето на Иран. Именно Техеран е измежду спонсорите на палестинската формация, както и на ливанската Хизбула, която също през уикенда обстреля северните израелски територии в символ на взаимност с Хамас.

И Хамас, и Хизбула са оповестени за терористични организации от Запада. Освен Иран, това не признават страни като Русия, Турция и Китай. Лидерът на Хамас Хания за последно посети Москва през предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР