Те трябва да имат висше юридическо или икономическо образование и

...
Те трябва да имат висше юридическо или икономическо образование и
Коментари Харесай

Депутатите приеха условията за избор на членовете на Антикорупционната комисия

Те би трябвало да имат висше юридическо или икономическо обучение и да завоюват утвърждението на 2/3-ти от народните представители
Членовете на антикорупционната комисия да се избират от Народното събрание с болшинство от две трети. Мандатът им ще бъде шест години. Това взеха решение депутатите с признати на второ четене текстове от законопроекта за противопоставяне на корупцията, импортиран от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

Обсъждането на законопроекта стартира на изключителното съвещание през вчерашния ден и продължава през днешния ден. Редакционната корекция беше направена от депутата от ПП-ДБ Стою Стоев през вчерашния ден.

Със законопроекта се основава Комисията за противопоставяне на корупцията, която ще се състои от трима членове, като всеки един от тях ръководи комисията на ротационен принцип за по две години. Кандидатите за членове би трябвало да имат висше юридическо или икономическо обучение и минимум седем години стаж по специалността или седем години стаж в службите за сигурност.

При всеки избор на членове на комисията се образува нарочна номинационна комисия от петима самостоятелни членове – по един препоръчан от Върховен касационен съд, Висшият адвокатски съвет, Министерство на правораздаването, омбудсмана на България и от Сметната палата. По предложение на Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) депутатите взеха решение, че вместо целесъобразно класиране, номинационната комисия ще изготвя целесъобразно оценяване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР