Те строят в Сърбия първия в Европа китайски завод за

...
Те строят в Сърбия първия в Европа китайски завод за
Коментари Харесай

Съвременни роби: превръща ли се Сърбия в "Бангладеш на Балканите"

Те строят в Сърбия първия в Европа китайски цех за автомобилни гуми. Стотици виетнамски служащи се трудят при безчовечен условия - без топла вода, без пари и без паспорти. Властите в Белград отхвърлят,.

" Нямаме нито храна, нито ток ", съумява да каже един виетнамски служащ на британски. Толкова британски знае и няма по какъв начин да приказва с пристигналите на обекта публицисти. Мъжът и още към 500 други виетнамци не могат да повярват, че медиите в Сърбия от дни се занимават със ориста им, а въпросът е на път да се трансформира в политически.

От месеци насам виетнамците работят на строителен обект край град Зренянин, в северната част на Сърбия. Там се построява голям цех на китайската компания за автомобилни гуми Linglong Tyre. Компанията има намерение да влага в плана 900 милиона щатски $ - рекордна сума за Сърбия. Предвижда се един ден във фабриката да работят над 1000 души.

Само че приказките за " здравото другарство " сред Китай и Сърбия и великодушните вероятности, които биха се разкрили посредством новия Път на коприната, бяха помрачени от информациите за на обекта.

" Ужасно е. Хората са оставени даже без здравна помощ ", споделя проверяващата журналистка Ивана Гордич, уведомила първа за тежките условия на живот и труд на виетнамците. Кадрите на кабелната телевизия N1 на собствен ред демонстрират порутени бараки в покрайнините на града, с кревати като в претъпкани затвори и единствено две остарели бани за стотици строителни служащи. " Отопление няма, а топлата вода от бойлера стига най-вече за петима ", изяснява Гордич.

Заради подозрения за рабски труд и сръбски деятели са завели тъжба. Гастарбайтерите били получили до момента единствено една месечна заплата, без значение че се трудят в Сърбия от пролетта на 2021 година. Работодателят е задържал паспортите им, настояват още правозащитниците.

Миналата седмица деятелите извели един служащ от бараките, който бил уволнен, тъй като приказвал с медиите. Стигнало се до конфликт със чиновниците по сигурността, полицията и инспекторите по труда се появили едвам по-късно.

Президентът " проси " пари от Китай

" Всичко това е единствено една медийна и политическа акция против китайския капитал ", споделя по този мотив. " Покрай публичния напън изпратихме инспектори. Условията не са положителни, само че се усъвършенстват ", добави Вучич, след което попита критиците: " Трябва ли да провалим вложения в размер на 900 милиона? Искаме да помогнем и на виетнамските служащи, само че аз няма да прогоня вложителите. "

Вучич ръководи страната в действителност еднолично - съпротива на практика няма, а огромните медии се държат изкъсо. Макар Вучич да е последовател на участието на Сърбия в Европейски Съюз, постоянно загатва напълно намерено по какъв начин " проси ".

Междувременно китайските компании управляват едно огромно стоманодобивно дружество и една медна мина в Сърбия. Строят железопътни мрежи и автомагистрали.

" Бангладеш на Балканите "

" Проблемът не е в това, че Linglong е китайска компания - казусът е, че тази обстановка е разумно разследване от ерозията на трудовите права и на конкуренцията за привличане на задгранични вложения ", споделя Данило Чурчич, юрист по човешките права на неправителствената организация " А11 ".

Той има поради забележителните суми, които вложителите получават за всяко основано работно място. Тези суми могат да доближат до 50 000 евро за работно място, в случай че елементарните служащи получават 400 - 500 евро нето месечно. " Сърбия от ден на ден се трансформира в Бангладеш на Балканите ", споделят по този мотив критиците.

 Съвременни плебеи: трансформира ли се Сърбия в

Пред Дъждовни води Чурчич насочва тежки обвинявания към случая Linglong. " В тази обстановка Сърбия не се демонстрира като доброжелателна страна, а по-скоро като съизвършител на вложителя. По различен метод няма по какъв начин да се изясни това съществено игнориране на локалните и на интернационалните закони и конвенции.

Работниците са заплашвани

Германската евродепутатка Виола декор Крамон от Зелената партия също назова изискванията " неприемливи ". Тя написа в Туитър: " Нормалните условия на труд и човешките права би трябвало да се зачитат и да са налични за всички. " Реакцията на сръбския външен министър бе, че това бил нов опит на евродепутатката да " демонизира " Сърбия.

Междувременно 500-те виетнамски служащи са настанени в три други здания при по-добри условия. Но парите, които са спечелили, към момента не са им изплатени.

Според източници на Дъждовни води китайският мениджмънт е провел " интензивни диалози " с виетнамските строителни служащи. Участници в тях настояват, че служащите са били предизвестени да не беседват повече с сериозно настроени публицисти. Но в случай че желали, можели да приказват пред проправителствени медии, каквато опция неотдавна са имали, когато екип на известната в Сърбия телевизия " Пинк " посети виетнамците от Зренянин. Тази телевизия не стопира да хвали президента Вучич. В репортажа от строителния обект виетнамските служащи споделят, че всичко е прелестно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР