Те спряха да говорят за справедливост. В по-голяма степен независим

...
Те спряха да говорят за справедливост. В по-голяма степен независим
Коментари Харесай

Георги Близнашки съсипа от критики промените в Конституцията

" Те стопираха да приказват за правдивост. В по-голяма степен самостоятелен съд. Тези лафчета, тези формули влизат в оборот. Думата правдивост... ". Този сбит коментар направи проф. Георги Близнашки във връзка признатите на първо четене от Народното събрание промени в Конституцията. 

" Основното в правосъдната промяна е усилване на публичната квота. Т.е.,

ориста на основния прокурор да зависи от мощните на деня, от тези, които преобладават в Народното събрание. Което е неуместно - да създаваш една прокуратура, като я поставяш в политическа взаимозависимост. В кое време живеем?

Очаква се освен съдът, а и прокуратурата да подчинява своите дейности само и единствено на закона. Изведнъж се оказва, че прокуратурата ще бъде под управлението на един прокурорски съвет, който се господства от представителите на болшинството в Народното събрание. Една концепция, която смути даже Венецианската комисия. Дори и те схванаха ", възмути се конституционалистът пред БНР. 

Според него промените в Конституцията, свързани със правосъдната власт, са " неща, които са измислени извън ":

" От Съединени американски щати взеха решение, че би трябвало непременно да ни оказват помощ. Изпратиха тук някакви специалисти, само че треторазредни фигури. Идеите за разделянето на двата съвета, политизацията... това са неща, измислени извън ". 

Той акцентира, че всички специалисти, които са дали изводи, са срещу тази промяна. По думите на проф. Георги Близнашки дебатът в Народното събрание по измененията в Конституцията е бил лекомислен и без съществени причини:

" Работата е доста сериозна. Те не си имат вяра в това, което вършат.... Опитват се да изфабрикуват така наречен единодушие, в случай че могат и Българска социалистическа партия да въвлекат в цялата работа, с цел да няма по-късно кой да оспорва измененията в Конституцията. Както са сериозни от Българска социалистическа партия, по този начин са и много палави, дано да забележим ".

Конституционалистът изрече позиция срещу опцията хора с двойно поданство да заемат политически длъжности. Според Близнашки за " революцията от 2020 година " главната виновност пада върху президента:

" Румен Радев, преди да се прави на воин в този момент, би трябвало да даде пояснение за Кирил Петков и Асен Василев - кой му ги предложи. Конституционният съд взе вярно решение за двойното поданство на Петков, само че нещата доста се проточиха. Радев носи голяма отговорност, за това, което стана ".

В подтекста на тази рецензия към президента Георги Близнашки, който беше длъжностен министър председател, назначен от Росен Плевнелиев, уточни, че е бил " изрично срещу " министър в кабинета му да бъде Христо Иванов, само че " тъй като към този момент бях отсвирил други кандидате на Плевнелиев, а не можеш да отказваш през цялото
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР