Те смятат, че Германия е окупирана от САЩ, Великобритания и

...
Те смятат, че Германия е окупирана от САЩ, Великобритания и
Коментари Харесай

Те мечтаят за Германия от 1937 година. Колко опасни са Гражданите на райха?


Те считат, че Германия е окупирана от Съединени американски щати, Англия и Франция. И мечтаят за Германската империя от 1937. Радикални са и склонни към принуждение. Какво се знае за придвижването " Гражданите на райха ", възнамерявало прелом?

Член на " Граждани на райха " демонстрира паспорта на придвижването

Членовете на придвижването " Гражданите на райха " не признават следвоенната Федерална република Германия. Според тях актуалната страна не е нищо повече от административна структура, която даже и 75 години след края на Втората международна война все още е окупирана от западните сили - Съединени американски щати, Англия и Франция. За тях към момента важат границите на Германската империя от 1937 година.

Движението " Граждани на райха " е учредено още през 1871 година. Днес то се състои от редица дребни групи, ситуирани най-вече в провинциите Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Бавария. Членовете му са радикални и склонни към принуждение. Те не признават законността на държавните органи на Федерална република Германия. Отказват да заплащат налози и са оповестили лични дребни " национални територии ", които назовават " Втора немска империя ", " Свободна страна Прусия " и " Княжество Германия ".

Членовете на групата печатат и свои лични паспорти и шофьорски книжки. Продават тениски и флагове с рекламна цел. Пренебрегват обстоятелството, че сходна активност е противозаконна и не се признава от нито една немска власт. На своите уеб страници те гордо афишират и желанието си " да продължат битката против Федерална република Германия ".

Кои са тези хора?

Според немското вътрешно разузнаване - Службата за отбрана на конституцията (BfV) - в Германия около 21 000 души членуват в  " Граждани на райха ". От тях 5% са били класифицирани като извънредно десни екстремисти. Повечето са мъже. Средната им възраст е над 50 години, изповядват дяснопопулистки, антисемитски и нацистки идеологии и са разпръснати из цялата страна. Съдия от окръжния съд в Саксония-Анхалт ги разказва като " последователи на тайните теории " и  " недоволни жители ".

По време на пандемията от Ковди-19 членовете на " Гражданите на райха " се радикализираха - тогава те получиха и поддръжка от придвижването на т.нар.  " инакомислещи " (Querdenker). Двете групи отказаха да се придържат към каквито и да са ограничавания, наложени от управляващите.

Въпреки че отхвърлят съществуващата система, " Гражданите на райха " наводняват съдилищата с потоци от молби и възражения против правосъдни заповеди и нареждания за заплащане, издадени от локалните управляващи. А управляващите са длъжни да обработват всяко вярно подадено публично искане, което получават. Кметове от много места стачкуват, че като се изключи че им се постанова да се занимават с толкоз доста безсмислена работа, са били и атакувани от " Гражданите на райха " - освен вербално, само че и физически. Членовете на придвижването постоянно снимат сходни набези и по-късно ги пускат в интернет.

Прояви на рисково принуждение

Афинитетът на членовете на придвижването към огнестрелните оръжия предизвиква безпокойствие. В последния отчет на вътрешното разузнаване за " Граждани на райха " се споделя, че те са подготвени за  " съществени прояви на принуждение ".

При претърсванията на жилища на членове на придвижването полицията е разкрила обемни скривалища с оръжия и боеприпаси. Междувременно членовете на " Граждани на райха " не престават да натрупат оръжие. Тъй като една значима част се състои от някогашни бойци, измежду които и мъже, минали през особено военно образование, групата се счита за изключително рискова. 

През последните няколко години немските управляващи са лишили разрешителните за носене на оръжие на стотици почитатели на групата.

През последните години членове на " Гражданите на райха " са нападали полицейски чиновници по време на обиски. Обвиняемите постоянно са твърдяли, че имат право да пазят " своята благосъстоятелност ".

Кадър от полицейската акция на 7 декември 2022

В Хьокстер, Северен Рейн-Вестфалия, през 2014 група от " Свободната страна Прусия " се опитва да построи лична милиция чрез контрабанда на оръжие, идващо отвън страната. През 2016 служител на реда е убит от член на придвижването по време на акция за конфискуване на противозаконния му боеприпас от над 30 огнестрелни оръжия. През 2021 няколко членове на  " Граждани на райха " са измежду протестиращите против рестриктивните мерки на пандемията, които щурмуваха стълбите на Райхстага в Берлин.

През 2022 разследващите органи откриват, че групата е възнамерявала държавен прелом. В проекта е бил предвиден щурм на Народното събрание в Берлин и атаки сррещу електроснабдяването в цялата страна. Движението е желало да смъкна федералното държавно управление и да завземе властта. Имало е и съответни проекти избрани хора да заемат значими министерски постове. Според Федералната прокуратура в проектите е влизало и сформирането на преходно държавно управление, което да договаря за новия държавен ред в Германия с спечелилите във Втората международна война - на първо място с Руската федерация.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР