Те ще могат да се използват в производството на хляб,

...
Те ще могат да се използват в производството на хляб,
Коментари Харесай

ЕС разреши използването на насекоми в храните

Те ще могат да се употребяват в производството на самун, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко

Влезе в действие нов европейски правилник, съгласно който позволени за приложимост са домашните щурци - замразени, сушени или на прахуляк, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявки за вписването на още осем типа инсекти като храни, които се считат за съвършен отговор на доста проблеми в хранително-вкусовата индустрия, заяви.

Те ще могат да се употребяват в производството на самун, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко. Подробности пред Радио София описа доктор Иван Генчев, шеф Дирекция " Контрол на фуражите и страничните скотски артикули ".

По думите му насекомите се класифицират като нова храна и попадат в наредбите на Регламент 2283 от 2015 година. Разпоредбата важи за всички страни членки на Европейски Съюз, защото регламентите са директно използвано законодателство и са над националното законодателство. Всяко едно насекомо или нова храна се утвърждават самостоятелно, като се вписват в Регистъра на Европейска комисия, където са посочени условията в кои храни могат да бъдат влагани инсекти и надлежно по какъв начин те би трябвало да бъдат оповестени на етикета.

" Контролът е наложителен и той се прави от БАБХ, както за всички останали стандартни храни ", съобщи доктор Генчев. Фуражните инсекти са повече, третират се по друго законодателство и одобрителният режим при тях е много по-различен.

Насекомите се отглеждат във ферми, които подлежат на регистрация, а у нас все-още няма храни със наличие на инсекти, само че в случай че има, те са в малко количество и са съобразени с условията на европейското законодателство, разяснява доктор Генчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР