Те се учат от предишните си грешки, не използват едни

...
Те се учат от предишните си грешки, не използват едни
Коментари Харесай

Измамниците във Facebook все по-добре покриват следите си

Те се учат от предходните си неточности, не употребяват едни и същи интернет адреси или заплащат в задгранична валута

Използването на виртуални частни мрежи, интернет услугите за смарт телефони и локални валути за възнаграждение на рекламите оказва помощ на измамниците да прикрият добре следите си във  Фейсбук

Създателите на подправени профили и страници за подправени вести във Фейсбук се учат от грешките си много сполучливо и и вършат по този начин, че е все по-трудно да бъдат проследени и разпознати. Това слага нови провокации за предпазването на платформата от потребление за политическа дезинформация, споделят специалисти по киберсигурността.

Тенденцията стана ясна, до момента в който Фейсбук се опитваше да дефинира кой е основателят на страниците, за които се твърди, че целят разпалването на раздори измежду гласоподавателите в Съединени американски щати преди изборите за Конгреса през ноември. Компанията заяви неотдавна, че е премахнала 32 подправени страници и сметки от Фейсбук и Instagram, които са били свързани с „ координирано непозволено държание “.

Но до момента в който кибер-службите в Съединените щати усъвършенстват уменията си да следят и предотвратяват сходни пробиви, злонамерените създатели на офанзивите не престават да се оправят все по-добре, отбелязва Ройтерс, базирайки се на специалисти по киберсигурност.

Така да вземем за пример, по-новите страници употребяват по-оригинален език, а не просто копирани реплики от интернет, вижда Бен Ниммо, старши помощник в лаборатория за цифрови криминалистични проучвания във Вашингтон. „ По-рано, в интервала 2014-2017, езиковите неточности биха ги издали “, споделя той. „ В някои от по-новите случаи наподобява, че са се научили по какъв начин да се оправят с това, пишейки по-малко (оригинален материал), когато разгласяват “.

Предишното известие на Фейсбук по тематиката за подправени сметки през април директно свързва съветска група, известна като „ Агенцията за интернет проучвания “, с безчет изявления, събития и пропагандни материали, сложени във Фейсбук, водещи към президентските избори през 2016 година в Съединени американски щати. Сега обаче Фейсбук не разпознава източника на дезинформацията.
още по тематиката
„ Ясно е, че който е основал тези сметки, е поработил много за това да прикрие същинската си еднаквост – повече, в сравнение с Агенцията за интернет проучвания “, акцентират от компанията за кибер-разследвания. „ Нашите криминалисти не могат да подсигуряват с висока степен на сигурност каква е връзката “.

Фейсбук уточни, че потреблението на виртуални частни мрежи, услугите за интернет за смарт телефони и локални валути за възнаграждение за рекламите е помогнало на измамниците да прикрият добре следите си. Извършителите употребяват и трета страна в тази връзка, която Фейсбук отхвърли да назове.

Притесненията не престават да се подклаждат от тезата, че е налице мощна задгранична интервенция в последните президентски избори в Съединени американски щати и че това ще се повтори още веднъж на изборите през 2020 година Очакванията са, че създателите на подправени вести и подправени профили ще се стараят да провокират комплициране и яд измежду другите политически групи в Съединени американски щати и да подкладят съмнение към изборния развой.

Засега, съгласно чиновници на кибер-разузнаването в Съединени американски щати, към момента няма задоволително доказателства, с цел да се заключи, че Русия стои зад политическата интервенция в изборите посредством Фейсбук. Със сигурност обаче специалистите, които наблюдават онлайн акциите за дезинформация, считат, че групите, които стоят зад тези неправилни действия, са трансформирали метода, по който разгласяват наличие и основават изявления.

„ Те се учат от предходните си неточности “, споделя Джон Кели, основен изпълнителен шеф на компания за проучване на обществените медии – Graphika. По думите му, въпросните „ артисти “ не употребяват едни и същи интернет адреси или заплащат в задгранична валута. „ И защото от ден на ден играчи по света се научават на тези тъмни изкуства, става все по-лесно да се скрият измежду многочислените артисти, които разполагат със същия репертоар “, сподели той.

Подозрителните сметки в обществените медии като тези, свалени преди дни, бяха по-лесно идентифицируеми преди време, тъй като споделяха една и съща информация от изявления като RT – съветска англоезична новинарска работа – или Breitbart News Network, споделя Филип Хауърд, професор по интернет проучвания в Университета в Оксфорд и шеф на Института по интернет в Оксфорд.

Ала в този момент, съгласно него, наличието, което тези създатели споделят, е по-разнообразно и по-малко разпознаваемо. То идва от по-малко известни уеб сайтове, в това число интернет конгреси, които смесват политически вести с други тематики, сподели той. Публикациите употребяват изображения с по-добро качество, по-достоверно изглеждащи домейни, по-малко известни уеб сайтове, по-малки блогове.

Накратко, измамниците все по-добре прикриват следите си и стават все по-неуловими, заключава анализът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР